Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλότερα οι ασιατικές αγορές παρά τους δασμούς

Σε θετικό έδαφος τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, παρά το ότι ΗΠΑ και Πεκίνο έθεσαν σε ισχύ σήμερα νέους δασμούς, με τους επενδυτές να σχολιάζουν πως οι κινήσεις αυτές είχαν ήδη προεξοφληθεί.

Οι ΗΠΑ έθεσαν σε ισχύ δασμούς ύψους 34 δις. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, το Πεκίνο ετοιμάζεται να «απαντήσει», ωστόσο οι αγορές αντιδρούν με ψυχραιμία, με τους δείκτες των κυριότερων ασιατικών χρηματιστηρίων –ακόμα και των κινεζικών- να διαγράφουν τις αρχικές τους απώλειες και να κινούνται σε θετικό έδαφος, καθώς η επιβολή των δασμών είχε ήδη προεξοφληθεί.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να φοβούνται για το ενδεχόμενο πλήρους εμπορικού πολέμου μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. «Αν ήταν αγώνας μποξ, τότε ο πρώτος γύρος έχει μόλις ξεκινήσει. Θα είναι μια μακρά διαδικασία», σχολίαζε ο αναλυτής της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, Norihiro Fujito, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ωστόσο, οι ενδείξεις πως η Ουάσινγκτον και η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως επιδιώξουν κάποιον συμβιβασμό στο ζήτημα των δασμών στα αυτοκίνητα, βοηθούν κάπως το κλίμα.

Εν τω μεταξύ, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed που δημοσιοποιήθηκαν χθες, έδειξαν πως οι υπεύθυνοι χάραξης της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής συζήτησαν το αν μια νέα ύφεση «περιμένει στη γωνία» και εξέφρασαν ανησυχία πως οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να πλήξουν την αμερικανική οικονομία.

Κέρδη  1,23% για τον δείκτη Shanghai Composite στις 2.767 μονάδες και 1,58% ο CSI στις 3.393 μονάδες, κατά 0,84% ενισχύεται ο δείκτης ASX στις 6.356 μονάδες, κατά 0,8% ο Kospi στις 2.275 μονάδες και κατά 0,85% ο Hang Seng στις 28.420 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nikkei καταγράφει κέρδη 1,3% στις 21.839 μονάδες..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v