Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές

Σε χαμηλό 11 μηνών η αγορά του Χονγκ Κονγκ. «Γκρεμίζεται» η μετοχή της Evergrande. Στη συνεδρίαση της Fed στρέφεται η προσοχή. Κλειστές λόγω αργιών οι αγορές της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις επερχόμενες συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών –κυρίως της Fed-, τις εκλογές σε Καναδά και Γερμανία, αλλά και τις εξελίξεις στον κινεζικό κολοσσό ακινήτων Evergrande, να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.

Αυτήν την εβδομάδα συνεδριάζουν οι κεντρικές τράπεζες σε ΕΕ, Ιαπωνία, Βρετανία, Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϊβάν, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Τουρκία και Ουγγαρία, ενώ η συνεδρίαση της Fed -στην οποία αναμένεται να μπουν οι βάσεις για την έναρξη του περιορισμού της ποσοτικής χαλάρωσης- πραγματοποιείται αύριο Τρίτη και την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται πως η πλειονότητα στην αγορά αναμένει δυο αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ το 2023 και τέσσερις το 2024.

Το γενικότερο κλίμα στην περιοχή εξακολουθεί να είναι αρνητικό λόγω των ανησυχιών για την ευρωστία της κινεζικής οικονομίας αλλά και λόγω της αυστηροποίησης των κανόνων του Πεκίνου για τις τεχνολογικές εταιρείες, με τις μετοχές στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών.

Εν τω μεταξύ, η τιμή της μετοχής της εταιρείας Evergrande υποχωρούσε κατά 19% κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, συνέχιζε να υφίσταται μεγάλες απώλειες καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με ολοένα περισσότερη επιφύλαξη τις προοπτικές της ενώ πλησιάζει η κρίσιμη προθεσμία για την καταβολή οφειλών της αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 1,5%, ο δείκτης Hang Seng κατέγραφε πτώση 3,5% στις 24.052 μονάδες και ο δείκτης ASX 2,02% στις 7.547 μονάδες.

Σημειώνεται πως οι συναλλαγές είναι σχετικά περιορισμένες, καθώς τα χρηματιστήρια της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας παραμένουν κλειστά λόγω αργιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v