Πίεση σε χαμηλά διμήνου για τις ασιατικές μετοχές

Οι ανησυχία ότι οι κεντρικές τράπεζες και ειδικά η Fed θα αυξήσουν τα επιτόκια σε επίπεδα υψηλότερα από τα αρχικώς αναμενόμενα πλήττει τις μετοχές της Ασίας.

Πίεση σε χαμηλά διμήνου για τις ασιατικές μετοχές

Οι ασιατικές μετοχές υποχωρούν σήμερα σε χαμηλά δύο μηνών, καθώς οι αγορές αναγκάστηκαν να τιμολογήσουν σε ολοένα και υψηλότερες κορυφές για τα επιτόκια των ΗΠΑ και της Ευρώπης, εξέλιξη που παράλληλα πλήττει τα ομόλογα και στηρίζει το δολάριο που κινείται κοντά σε υψηλά πολλών εβδομάδων.

Οι επενδυτές περιμένουν μια σειρά από οικονομικά δεδομένα για τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μετρήσεων ISM στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικά και τον Ιανουάριο έδειξαν άνοδο της δραστηριότητας.

Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον έξι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve που θα τοποθετηθούν αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να δώσουν πληροφορίες για τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίου.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 1%, έχοντας χάσει 2,6% την περασμένη εβδομάδα. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με πτώση 1,12% στις 7.224,8 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχώρησε 1,02% και ο Kosdaq σημείωσε οριακή άνοδο.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,11% για να κλείσει στις 27.423,96 μονάδες αλλά ο Topix σημείωσε άνοδο 0,22% στο 1992,78.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shenzhen Component υποχώρησε 0,67% και ο Shanghai Composite 0,33%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,67% και ο δείκτης Hang Seng Tech απώλειες 0,96%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον Eurostoxx 50 κινούνται οριακά ανοδικά (0,1%) και αυτά στον FTSE ανεβαίνουν 0,4%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed κινούνται στο 5,42%, υποδηλώνοντας τουλάχιστον τρεις ακόμη αυξήσεις από το τρέχον εύρος 4,50% - 4,75% και κάποια πιθανότητα ανόδου κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v