Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορικό ρεκόρ για τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία

Με οδηγό τις εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και τη SoftBank ο δείκτης καλπάζει. Η εικόνα από τις ροές κεφαλαίων.

Ιστορικό ρεκόρ για τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία

Ο ιαπωνικός δείκτης μετοχών Nikkei εκτινάχθηκε σήμερα σε ιστορικό υψηλό, ενισχυμένος από τις έντονες ανόδους των εταιρειών τεχνολογίας και την ανανεωμένη αισιοδοξία για το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τις χρηματαγορές να επαναλειτουργούν μετά από αργία στην Ιαπωνία χθες, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κάλυψε το έδαφος σε σχέση με τα υψηλά που είχαν καταγράψει νωρίτερα φέτος άλλα μεγάλα διεθνή κέντρα.

Ο Nikkei 225 εκτινάχθηκε κατά 2,46% στις 42.849,67 μονάδες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 42.426,77 μονάδων που είχε σημειωθεί στις 11 Ιουλίου 2024. Σε μια χρονιά-«τρενάκι» πέρυσι, ο Nikkei είχε υπερβεί ένα ρεκόρ που κρατούσε από το 1989, την εποχή της «φούσκας» της ιαπωνικής οικονομίας.

Ο ευρύτερος ιαπωνικός δείκτης Topix σημειώνει διαδοχικά ιστορικά υψηλά από τις 24 Ιουλίου και κατέγραψε επίσης νέο ρεκόρ την Τρίτη, ανεβαίνοντας κατά 1,45% στις 3.067,96 μονάδες.

Ο αμερικανικός δείκτης Standard & Poor's 500 και ο ευρύτερος δείκτης παγκόσμιων μετοχών της MSCI έχουν καταγράψει νέα υψηλά από τον Ιούνιο.

«Ο Nikkei δεν κατάφερε να φτάσει σε ρεκόρ μέχρι σήμερα, επειδή οι μετοχές που σχετίζονται με τα τσιπ και οι μετοχές αυτοκινήτων επιβράδυναν τον δείκτη», δήλωσε ο Τακαμάσα Ικέντα, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην GCI Asset Management. 

Η SoftBank Group εκτινάχθηκε κατά 6,9% μετά από δημοσίευμα του Reuters ότι ο όμιλος επέλεγε τράπεζες για την εισαγωγή στις ΗΠΑ του φορέα διαχείρισης της εφαρμογής πληρωμών PayPay. Οι βαριές «βιομηχανίες» του κλάδου ημιαγωγών Advantest και Lasertec εκτινάχθηκαν κατά 7,1% και 6,9% αντίστοιχα.

Ξένα κεφάλαια εισρέουν μαζικά στην ιαπωνική αγορά το τελευταίο διάστημα, αλλά στοιχεία του Χρηματιστηρίου του Τόκιο την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι αυτές οι ροές ενδέχεται να έχουν κορυφωθεί.

Οι ξένοι επενδυτές έγιναν καθαροί πωλητές ιαπωνικών μετοχών και παραγώγων για πρώτη φορά σε διάστημα 16 εβδομάδων κατά την περίοδο που έληξε την 1η Αυγούστου. Πούλησαν καθαρά μετοχές και παράγωγα αξίας 342 δισ. γιεν (2,31 δισ. δολάρια), σημειώνοντας απότομη ανατροπή από καθαρές αγορές ύψους 1,26 τρισ. γιεν την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο