Ευρωαγορές: Οριακές κινήσεις περιμένοντας τον Ντράγκι

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Επιφυλακτικές οι κινήσεις των επενδυτών καθώς αναμένουν μπαράζ οικονομικών για την ευρωζώνη αλλά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Στο στόχαστρο η ΒΝΡ αλλά και η Volkswagen. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Ήπιες διορθωτικές κινήσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά μετά το μπαράζ κρίσιμων οικονομικών μεγεθών, ενώ παράλληλα περιμένουν τις κρίσιμες αποφάσειςτης ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,15% στις 9905 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,06% στις 4501 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,12% στις 6.828 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,52% στις 10.712 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,16% στις 7137 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,45% στις 21.558 μονάδες.

Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εικόνα επιβράδυνσης της ευρωζώνης πληθαίνουν. Ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε το α' τρίμηνο στο 0,2%, ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ υποχώρησε το Μάιο στο 53,5 από 54 τον προηγούμενο μήνα και ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,1%. Μία ημέρα νωρίτερα, ανακοινώθηκε αιφνιδιαστική βουτιά του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 0,5%. Έτσι, εντείνονται οι πιέσεις προς το Μάριο Ντράγκι για δράση στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τα σενάρια που διαρρέουν είναι εκείνο της μείωσης επιτοκίων, αλλά και των στοχευμένων μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας στις τράπεζες του Νότου.  

Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους και στις ΗΠΑ όπου αναμένεται η ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ που θα καθορίσει το ρυθμό του tapering της Fed.

«Με τα οικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ να ανακάμπτουν ορισμένοι επενδυτές νιώθουν ότι είναι καιρός να γίνουν λίγο επιφυλακτικοί» εξηγεί ο Σταν Σαμου της IG λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ και συμπληρώνει: «Παράλληλα έχουμε την ευρωπαϊκή κατάσταση και οι επενδυτές εξακολουθούν να ποντάρουν στις αποφάσεις της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα». Γεγονός πάντως, είναι ότι με την 

Η μετοχή της BNP Paribas υποχωρεί κατά 0,6% καθώς δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου φέρο8υν την εισαγγελία της Νέας Υόρκης να συζητά το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στη γαλλική τράπεζα να κάνει πληρωμές σε δολάρια. Η αποκάλυψη γίνεται από τους New York Times και αφορούν καταγγελίες για παραβίαση των κυρώσεων στο Σουδάν και το Ιράν από την BNP Paribas.

Πτώση 1,7% καταγράφει και η μετοχή της Volkswagen καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε ότι θα προχωρήσει στο placement νέων μετοχών 191 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v