Νέο χαμηλό 7 εβδομάδων στις ευρωπαϊκές αγορές

Δεύτερη ημέρα πιέσεων για τις χρηματιστηριακές αγορές. Κάτω από τις 9.000 μονάδες ο DAX. Έντονος ο προβληματισμός για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και για τον ιό Έμπολα. Σε χαμηλό 27 μηνών το πετρέλαιο. Στροφή στα ομόλογα. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Ρευστοποιήσεων συνέχεια στις ευρωπαϊκές αγορές που υποχωρούν σε νέο χαμηλό 7 εβδομάδων εν μέσω έντονου προβληματισμού για τη αναπτυξιακή πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και για τα πρώτα κρούσματα του ιού Έμπολα στην Ευρώπη.

Οι αρνητικές εκπλήξεις από τη Γερμανία, τα μεγέθη της Κίνας, αλλά και η υποβάθμιση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τρομάζουν τους επενδυτές με αποτέλεσμα να καταγράφεται φυγή κεφαλαίων από τις τοποθετήσεις ρίσκου.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,45% στις 9045 μονάδες. Νωρίτερα ο γερμανικός δείκτης είχε υποχωρήσει κάτω από τις 9.000 μονάδες, στις 8.986. Σημειώνεται πως ο DAX 30 έχει χάσει 10% από το ιστορικό υψηλό των 10.029,43 μονάδες που έπιασε τον Ιούλιο.

Ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,33% στις 4195 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,22% στις 6.481 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ κινείται οριακά χαμηλότερα κατά 0,03% στις 10.425 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει πτώση 1,29% στις 5436 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIΒ ενισχύεται κατά 0,28% στις 19.827 μονάδες.

Τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street κινούνται σταθεροποιητικά μετά την χθεσινή βουτιά του Dow Jones κατά 272 μονάδες.

Η τιμή πετρελαίου Brent κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο 27 μηνών. Συγκεκριμένα άγγιξε τα 90,93 δολ. ανά βαρέλι καταγράφοντας πτώση 1,18 δολ. ανά βαρέλι. Αντιθέτως, καταγράφεται στροφή των επενδυτών στις αποκαλούμενες «ασφαλείς» τοποθετήσεις όπως είναι τα ομόλογα. Οι αποδόσεις των 30ετών αμερικανικών Treasuries υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2013, αγγίζοντας το 3,05%.

Ο FTSEurofirst 300 υποχωρεί κατά 0,6% στις 1.321,28 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου.

«Το ΔΝΤ τα είπε χοντρά χθες και έβαλε το κερασάκι στην τούρτα λέγοντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να μην φτάσει ποτέ στα προ κρίσης επίπεδα» δήλωσε ο Τζόναθαν Σουντάρια και συμπλήρωσε: «Φαίνεται πως βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, οι traders έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα και δεν θα μειωθεί η τάση ρευστοποιήσεων»

Τα σημερινά στοιχεία άλλωστε, επιβεβαιώνουν την εικόνα επιβράδυνσης και για την κινεζική οικονομία. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC υποχώρησε στο 53,5 το Σεπτέμβριο από 54,1 τον προηγούμενο μήνα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παράλληλα, ψαλίδισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,3% έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,4%, προειδοποιώντας ιδιαίτερα για τις εξελίξεις σε ευρωζώνη, Ιαπωνία και μεγάλες αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία.

Μεγάλη πηγή ανησυχίας αποτελεί πλέον και η Γερμανία η οποία ανακοίνωσε βουτιά στη βιομηχανική της παραγωγή κατά 4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση σε 5,5 χρόνια με αποτέλεσμα αρκετοί να προειδοποιούν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της στασιμότητας – αν όχι ύφεσης.

Αργότερα σήμερα αναμένονται τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed με τους επενδυτές να περιμένουν νέα στοιχεία ως προς τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής και κυρίως ως προς το πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την κρίση. 

Από πλευράς κλαδικών δεικτών, τις εντονότερες πιέσεις δέχεται εκείνος των αερομεταφορών που φαίνεται πως επηρεάζεται πλέον σημαντικά από τα πρώτα κρούσματα του ιού Έμπολα στην Ευρώπη. Η μετοχή της Air France-KLM υποχωρεί κατά 5,2% αφού έγινε γνωστό ότι η απεργία των πιλότων στοίχισε το ένα πέμπτο των εκτιμώμενων κερδών έτους. 

Παράλληλα, οι αγορές φαίνεται πως έχουν τρομάξει με τα πρώτα κρούσματα του ιού Έμπολα στην Ευρώπη. Οι μετοχές του κλάδου ταξιδιών και αερομεταφορών δέχονται έντονες πιέσεις καθώς στη Μαδρίτη νοσηλεύεται και τρίτο άτομο, ενώ στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον καλεί έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εκτάκτων αναγκών Cobra στην οποία θα προεδρεύσει ο ίδιος. Παράλληλα, βουλευτές στις ΗΠΑ ζητούν απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένα μέρη της Αφρικής. 

Η μετοχή της IAG, μητρική της British Airways και της ισπανικής Iberia υποχωρεί κατά 1,8% της EasyJet κατά 1,7% και της Air France - KLM κατά 2,6% καθώς προχώρησε και σε αναθεώρηση του στόχου κερδοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v