Ασανσέρ οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης

Εξισορροπούν οι χρηματιστηριακοί δείκτες μετά την αρχική αντίδραση πανικού στο "σοκ και δέος" της Ελβετίας. Άλμα 30% για το φράγκο, σε χαμηλό 11 ετών το ευρώ, σε ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων.

Η εντυπωσιακή κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να εγκαταλείψει τη σύνδεση του φράγκου με το ευρώ και να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο -0,75% πυροδότησε χαοτικές κινήσεις στις αγορές, με δραστικές διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια, τις ισοτιμίες και τις αποδόσεις ομολόγων.

Ο FTSEurofirst 300 βρέθηκε να υποχωρεί κατά 2,1% με το άκουσμα της ανακοίνωσης, αν και πλέον οι απώλειες έχουν περιοριστεί στο 1% και διαμορφώνεται στις 1341 μονάδες. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας βρέθηκαν σε νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 1,405%.

Στο χρηματιστήριο της Ελβετίας, ο δείκτης SMI βρέθηκε να βουλιάζει κατά 8,7% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1999. Το ευρώ άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο 11 ετών, αγγίζοντας τα 1,1597 δολ,  ενώ το ελβετικό φράγκο ενισχύεται κατά 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο). Ο χρυσός βρέθηκε να καταγράφει άλμα 2,4% στα 1.260 δολ. ανά ουγκιά.

Έκτοτε η κατάσταση εξομαλύνεται και πλέον ο δείκτης DAX 30 βρίσκεται σε θετικό έδαφος καταγράφοντας άνοδο 0,24% στις 9840 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,18% στις 4215 μονάδες.

«Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ακολούθησε κατά γράμμα το βιβλίο των κανόνων, σε ότι αφορά τα νομίσματα. Ακολούθησε πολιτική σοκ και δέους» γράφει ο Michael Mackenzie, αναλυτής της Financial Times. Αντίθετη άποψη ωστόσο, διατυπώνει ο Alessandro Bee, της Sarasin λέγοντας: «Είναι μία πολύ επικίνδυνη κίνηση. Μπορείτε να το δείτε αυτό και από την ακραία αντίδραση της αγοράς»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v