Κλιμακώνονται οι απώλειες στις αγορές της Ευρώπης

Ενισχύονται οι προσδοκίες για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ μετά το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ράλι στα ομόλογα και βουτιά του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο 9 ετών. Στο στόχαστρο παραμένουν μεταλλευτικές και ενεργειακός κλάδος. Sell off στα εμπορεύματα.

Εντονες διακυμάνσεις στην αρνητική κλίμακα εμφανίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήριο , ενώ καταγράφεται μίνι ράλι στα ομόλογα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τις προσδοκίες που δημιουργούνται από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα. Στο στόχαστρο, παραμένει ο κλάδος των βασικών πόρων καθώς συνεχίζεται το  sell off στα εμπορεύματα καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για τη διεθνή ανάκαμψη. 

Οι συνεδριάσεις ξεκίνησαν διορθωτικά, οι απώλειες εν συνεχεία περιορίστηκαν αλλά το μεσημέρι κλιμακώνονται εκ νέου. Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,24% στις 9815 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,36% στις 4232 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 2,66% στις 6.367 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 1,5%, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άλμα 1,8% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 1,37% στις 18.434 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κρίνει «επί της αρχής»  νόμιμο το πρόγραμμα αγοράς ομόλογων ΟΜΤ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλάζει το κλίμα ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου και οι επενδυτές τοποθετούνται αναλόγως. Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα πως η ΕΚΤ χρειάζεται να ακολουθήσει επεκτατική νομισματική πολιτική, ενώ πολλά στελέχη της ευρωτράπεζας, με δηλώσεις τους, προετοιμάζουν τις τελευταίες ημέρες το έδαφος για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Έτσι το ευρώ βρέθηκε εκ νέου σε πτωτική τροχιά ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων Γαλλίας, Βελγίου, Φινλανδίας, Αυστρίας και Ολλανδίας υποχωρούν σε ιστορικό χαμηλό. Το ενιαίο νόμισμα άγγιξε στα 1,1728 δολ. και διαμορφώνεται σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο με το οποίο ξεκίνησε τη διαπραγμάτευσή του στις 4 Ιανουαρίου του 1999 στο Σίδνεϊ (1,1747 δολ).Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν προ εννέα ετών. Έναντι της στερλίνας, το ευρώ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 6 ετών αγγίζοντας τις 77,45 πένες.

Η νευρικότητα αναφορικά με τις αποπληθωριστικές πιέσεις πάντως, διατηρείται με την τελευταία κίνηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την παγκόσμια οικονομία και προειδοποίησε πως εξαρτάται υπερβολικά από τη «μοναδική μηχανή» της αμερικανικής ανάκαμψης. Έτσι, καταγράφονται έντονες ρευστοποιήσεις στην αγορά εμπορευμάτων, με την τιμή του πετρελαίου Brent να υποχωρεί κατά 1,7% στα 45,72 δολ. ανά βαρέλι και την τιμή του χαλκού να κατρακυλά στο χαμηλότερο επίπεδο πεντέμισι ετών με βουτιά 6,6%.

Κατ' επέκταση, οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών και του ενεργειακού κλάδου βρίσκονται στο στόχαστρο. Ενδεικτικά Rio Tinto Group και BHP Billiton υποχωρούν περισσότερο από 4% και η μετοχή της Antofagasta καταγράφει βουτιά 7,7%. Total SA, BP Plc και Royal Dutch Shell Plc υποχωρούν περισσότερο από 1%.

"Η παγκόσμια οικονομία είναι τρομερά ευάλωτη σε μικρές αλλαγές σημαντικών παραγόντων, όπως τα νομίσματα, οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων" εξηγεί ο David Hussey της Manulife Asset Management και συμπληρώνει: "Ο κόσμος ανησυχεί πολύ για το εάν βρισκόμαστε σε αποπληθωρισμό και εάν επιστρέφουμε σε ανάπτυξη. Η αγορά είναι πολύ μπερδεμένη. Αυτό θα είναι το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς και θα δούμε μεγάλη αστάθεια"”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v