Στον ρυθμό του πετρελαίου οι ευρωαγορές

Την πορεία των τιμών του πετρελαίου ακολουθούν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ισχυρές πιέσεις στον ενεργειακό και τον τραπεζικό κλάδο. Άνοιγμα σε λίγο υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures της Wall Street.

Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,4% στις 336 μονάδες. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου διολισθαίνει 0,12% στις 5.871 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC του Παρισιού σημειώνει άνοδο 0,13% στις 4.321 μονάδες. Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινείται 0,15% στις 9.749 μονάδες.

Σε θετικό πεδίο «γύρισαν» τα χρηματιστήρια της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, με τον δείκτη IBEX να ενισχύεται κατά 0,3% στις 8.592 μονάδες, τον PSI κατά 1,2% στις 4.905 μονάδες και τον FTMIB κατά 0,94% στις 18.820 μονάδες.

Οι παγκόσμιες αγορές αντιμετώπισαν ένα «δύσκολο» ξεκίνημα στη νέα χρονιά λόγω των ανησυχιών για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και της «κατρακύλας» των τιμών του πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται μαζικά σε επενδύσεις που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια».

Την περασμένη εβδομάδα, οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι έδωσαν μια μικρή ανάσα στις αγορές, όμως οι ανησυχίες για την ικανότητα της ΕΚΤ να στηρίξει την οικονομία, αλλά και οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, έκαναν σύντομα και πάλι την εμφάνισή τους.

Σήμερα, η πτώση –νωρίτερα- των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 30 δολάρια δημιούργησαν ισχυρές πιέσεις στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, με τις BP, Total και Eni να χάνουν έως και 2,5%.

Πτωτικά και οι τράπεζες, λόγω του πετρελαίου και των ανησυχιών για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Αντιθέτως, κέρδη σχεδόν 6% κατέγραφε η μετοχή της Siemens, μετά την αναβάθμιση των προβλέψεων της εταιρείας για τα κέρδη του συνόλου της χρήσης.

Εν τω μεταξύ, άνοιγμα της Wall Street σε λίγο υψηλότερο επίπεδο «δείχνουν» τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που κινούνται από 0,2% έως 0,3% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v