Ανοδικά οι ευρωαγορές λόγω πετρελαίου

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με ορισμένα θετικά οικονομικά αποτελέσματα αλλά και σχόλια πολιτικών ηγετών της ΕΕ, δίνουν ώθηση στις ευρωαγορές. Υψηλότερα "δείχνουν" τα futures της Wall Street.

Τα κέρδη που καταγράφουν οι μετοχές του τραπεζικού και τηλεπικοινωνιακού τομέα, και οι μετοχές του τομέα καταναλωτικών αγαθών, σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, δίνουν ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις αιωρούμενες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Άλλωστε, σε εξέλιξη βρίσκεται η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων: Η Deutsche Post δήλωσε πως αναμένει αύξηση των κερδών της κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ φέτος, η E.ON ανακοίνωσε ζημίες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ η Inditex ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 15%, στα 2,88 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα σήμερα η Credit Agricole δεσμεύτηκε να αυξήσει την εξοικονόμηση κόστους και τις συνέργειές της μέχρι το 2019, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις πιέσεις που προκαλεί στην κερδοφορία της τράπεζας η αναδιάρθρωσή της.

Η μετοχή της Telecom Italia καταγράφει κέρδη 4% μετά τα σχόλια Ολάντ-Ρέντσι για βούληση Γαλλίας και Ιταλία να δημιουργήσουν μεγάλους ευρωπαϊκούς «πρωταθλητές» στον τομέα των επιχειρήσεων. Υψηλότερα κατά 1,5% κινείται η μετοχή της Credit Agricole μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι προτίθεται να αυξήσει την εξοικονόμηση κόστους της μέχρι το 2019, ενώ κέρδη 1,3% σημειώνει η μετοχή της Heineken μετά την αναβάθμισή της από την Goldman Sachs.

Οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί νέα μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, καθώς και επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Τράπεζας.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,73% στις 339 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,25% στις 6.140 μονάδες, κατά 0,72% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.435 μονάδες και κατά 0,66% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης.

Κέρδη 1,04% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 8.830 μονάδες, 0,63% για τον πορτογαλικό PSI στις 4.890 μονάδες και 1,24% για τον ιταλικό FTMIB στις 18.239 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που ενισχύονται κατά 0,5-0,6%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v