Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαύρη Παρασκευή» στις διεθνείς αγορές

"Σοκαρισμένες" οι αγορές από την απόφαση των Βρετανών. Μαζική στροφή επενδυτών σε "ασφαλή καταφύγια" όπως το bund. Πτώση του Dow άνω των 530 μονάδων δείχνουν τα futures της Wall. "Βουτιά" 6,6% για τη στερλίνα, άνω του 4,5% για το πετρέλαιο. Ράλι κάνει ο χρυσός.

«Λουτρό αίματος» στις παγκόσμιες αγορές μετά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δημιουργεί νέες συνθήκες σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη και αλλού.

Οι επενδυτές «τρέχουν» μαζικά σε αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων» όπως τα γερμανικά ομόλογα και ο χρυσός, ενώ οι τραπεζικές μετοχές κάνουν «βουτιά» που ξεπερνά το 30%, με τη στερλίνα να υποχωρεί νωρίτερα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985.

Μετά το αρχικό «σοκ» που «έστειλε» τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων πάνω από 10% χαμηλότερα, περιορίζονται κάπως οι απώλειες, αν και οι δείκτες παραμένουν βαθύτατα στο «κόκκινο».

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 6,54% στις 323 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 πτώση 4,67% στις 6.042 μονάδες, 6,07% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.631 μονάδες, 7,3% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.139 μονάδες, ενώ ο ιταλικός δείκτης FTMIB υποχωρεί κατά 9% στις 16.344 μονάδες και κατά 9,8% ο ισπανικός IBEX προς τις 8.000 μονάδες. Πτώση 14,68% για τον δείκτη Stoxx Europe 600 Banks.

Σημειώνεται πως πολλές ευρωπαϊκές μετοχές έχουν αναστείλει τη διαπραγμάτευσή τους, μεταξύ των οποίων οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές.

Νωρίτερα, ο Moritz Kraemer της S&P είχε δηλώσει πως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να διατηρηθεί η αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Βρετανίας, ενώ η Moody's χαρακτηρίζει credit negative την ψήφο υπέρ του Brexit, σημειώνοντας πως η διάρκεια της επίπτωσης της απόφασης για «έξοδο» από την ΕΕ θα εξαρτηθεί από τη φύση των νέων δεσμών που θα δημιουργήσει η Βρετανία με την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, άνοιγμα της Wall Street με ισχυρή πτώση ως και 3,9% δείχνουν τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, με τον Dow μάλιστα να «γράφει» αυτήν την ώρα απώλειες άνω των 536 μονάδων.

Στην αγορά ομολόγων, οι επενδυτές περιορίζουν τη συμμετοχή τους στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας και στρέφονται στην «ασφάλεια» των γερμανικών bunds, η απόδοση των οποίων υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά τόσο στο 10ετές, όσο και στο 5ετές και 2ετές. Η απόδοση του 10ετούς έφτασε να υποχωρεί έως και στο -0,17%, του 5ετούς στο -0,61% και του 2ετούς στο -0,7%

Στο 1,40% η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, στο 1,55% του ισπανικού, στο 3,24% του πορτογαλικού, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αυξάνεται στο 8,68%, του 5ετούς στο 9,35% και του 3ετούς στο 10,62%.

«Βουτιά» 4,57% για την τιμή του πετρελαίου στα 47,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ κατά 4,48% ενισχύεται η τιμή του χρυσού στα 1.319,80 δολάρια η ουγκιά.

Στα νομίσματα, η στερλίνα υποχωρεί αυτήν την ώρα κατά 6,66% στο 1,3884 δολάριο, ενώ το πρωί είχε υποχωρήσει κάτω και από το 1,35 δολάριο. Πτώση 2,5% για το ευρώ στο 1,1101 δολάριο και 2,97% για το γεν στα 102,99 γεν.

«Κραχ» στα ασιατικά χρηματιστήρια νωρίτερα, με τον δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να υποχωρεί κατά 5%, τον δείκτη Nikkei να κλείνει με πτώση 7,92% στις 14.952 μονάδες, τον δείκτη Hang Seng 4,05% στις 20.048 μονάδες, τον δείκτη Kospi 3,09% στις 1.925 μονάδες και τον δείκτη ASX της Αυστραλίας 3,09% στις 5.192 μονάδες, ενώ πιο περιορισμένες ήταν οι απώλειες στην Κίνα, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 1,33% στις 2.853 μονάδες και τον CSI 1,29% στις 3.077 μονάδες.

Τα' χουν... χαμένα οι αναλυτές

Έκπληξη και σύγχυση δείχνουν οι αντιδράσεις των αναλυτών, που προσπαθούν να καταλάβουν τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για τη Βρετανία και τις αγορές.

«Οι αγορές έχουν αντιδράσει έντονα στις ειδήσεις –το να χαρακτηρίζεται «λουτρό αίματος» δεν είναι υπερβολή», σχολίαζε αναλυτής της Investec. «Σ' αυτή τη φάση, αισθανόμαστε πως είναι πρόωρο να κάνουμε νέες προβλέψεις για την αγορά. Πράγματι, το να προσπαθούμε να εντοπίσουμε τις σωστές ερωτήσεις είναι μια μεγάλη πρόκληση για τώρα. Είναι ξεκάθαρο πως η αστάθεια δεν θα περιοριστεί στην εγχώρια αγορά, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να φοβούνται ένα αντισυστημικό ντόμινο εκτός Βρετανίας. Συγκεκριμένα, το πιο εμφανές ερώτημα αφορά στο πώς θα εξελιχθεί η ΕΕ μετά το Br3exit και ποιες είναι οι συγκεκριμένες επιπτώσεις για την ευρωζώνη».

Από την πλευρά του, ο CEO της RationalFX, Paresh Davdra, δήλωσε πως «οι traders βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, με τον πανικό να εξαπλώνεται καθώς η στερλίνα καταγράφει την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία της – οι αγορές δεν είχαν να αντιμετωπίσουν κάτι τέτοιο από τις χειρότερες μέρες του κραχ του 2008. Με το βρετανικό νόμισμα σε ελεύθερη πτώση και τα χρηματιστήρια μετοχών να κατρακυλούν, είναι πράγματι μια 'μαύρη μέρα' για την οικονομία της Βρετανίας».

«Αυτοί που πιστεύουν πως το Brexit είναι ένα βρετανικό πρόβλημα παρεξηγούν την επίπτωση που θα έχει παγκοσμίως. Ξεχνούν την επίπτωση που είχε η Ελλάδα –και η Ελλάδα είναι πολύ μικρότερη από τη Βρετανία και όχι χρηματοοικονομικό κέντρο», ανέφερε από την πλευρά του ο Arif Husain της T.Rowe Price. «Η ψήφος για αποχώρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση. Είναι πιθανό πως οι πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση έχουν αυξηθεί πάνω από το 50%».

Ο Joe Rundle της ETX Capital τονίζει πως η «νίκη» του «Brexit» δημιούργησε στις αγορές ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στην ιστορία. «Η στερλίνα έχει καταρρεύσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 30 ετών, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία. Ο πανικός μπορεί να μην είναι υπερβολική λέξη –η στερλίνα θα μπορούσε να υποχωρήσει περισσότερο τις επόμενες ημέρες καθώς οι αγορές θα αφομοιώνουν τις ειδήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως τα trading desks δεν είναι πλήρως επανδρωμένα και αυτές είναι μόνο οι αρχικές αντιδράσεις. Περιμένουμε το «μεγάλο χρήμα» να αναλάβει δράση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, κάτι που πιθανότατα θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στη στερλίνα».

Από την UBS, ο Paul Donovan αναφέρει πως «το σημερινό αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό των πιο μακροπρόθεσμων παγκόσμιων τάσεων. Η άνοδος της αντι-πολιτικής και της οικονομίας των 'αποδιοπομπαίων τράγων' είναι εμφανής στο σημερινό αποτέλεσμα, όπως πρόκειται για ζήτημα ολόκληρου του ΟΟΣΑ και όχι μόνο της Βρετανίας», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως οι εξελίξεις είναι αρνητικές για την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v