Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθώνουν μετά το ράλι οι ευρωαγορές

Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο μετά την αποτυχία των αμερικανικών μονάδων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών να περάσουν τα stress tests στις ΗΠΑ. Σχετικά αυξημένη η διάθεση των επενδυτών για τοποθετήσεις σε τίτλους υψηλότερου κινδύνου, εν αναμονή περαιτέρω χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες λόγω Brexit.

Σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό ράλι, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται πιέσεις μετά την αποτυχία ευρωπαϊκών τραπεζών να περάσουν τα αμερικανικά stress tests. 

Οι μετοχές των Deutsche Bank και Santander καταγράφουν απώλειες ως 3,5% καθώς οι αμερικανικές μονάδες τους απέτυχαν στα αμερικανικά stress tests για μια ακόμα χρονιά, ενώ η υποβάθμιση από την Morgan Stanley πιέζει την μετοχή της Royal Bank of Scotland. 

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,3% χαμηλότερα στις 325 μονάδες, κατά 0,2% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.349 μονάδες, κατά 0,4% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.177 μονάδες και κατά 0,4% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.571 μονάδες.

Πάντως, μετά τον αρχικό πανικό λόγω της απρόσμενης ψήφου των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, έχει αρχίσει να επανέρχεται κάποια ισορροπία στις αγορές, με τους αναλυτές να μην αναμένουν μετατροπή του πανικού αυτού σε κρίση ή κατί σοβαρό, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Χθες, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως αναμένει σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας βραχυπρόθεσμα, αν και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την παγκόσμια ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. 

Ωστόσο, οι προσδοκίες πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, λόγω του Brexit, έχει αυξήσει τη διάθεση για τοποθετήσεις σε τίτλους υψηλότερου κινδύνου.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v