Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες πιέσεις στις ευρωαγορές

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την απόφαση για Brexit. Σε χαμηλό 31 ετών η στερλίνα. Πιέσεις για γρήγορη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Σε ετοιμότητα οι κεντρικοί τραπεζίτες για να σταθεροποιηθούν οι αγορές.

Σε σύγχυση παραμένουν οι επενδυτές στα μεγάλα χρηματιστήρια, καθώς παραμένουν αδιευκρίνιστες οι επιπτώσεις του Brexit. Οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, αν και με αισθητά μικρότερες απώλειες σε σχέση με την Παρασκευή, ενώ η στερλίνα υποχωρεί σε χαμηλό 31 ετών.

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ζητούν πρωτοβουλίες από την Ευρώπη αλλά και να μη μείνει καμία αβεβαιότητα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ενώ για ταχεία αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ πιέζουν το Ευρωκοινοβούλιο και οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών.

Νωρίτερα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές "υποτίμησαν σε τεράστιο βαθμό" το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά δεν πανικοβλήθηκαν την Παρασκευή. "Υπήρξε μια βίαια, σκληρή, άμεση μαζική κίνηση, η στερλίνα έχασε 10%, δεν υπήρξε όμως πανικός και οι κεντρικοί τραπεζίτες έκαναν τη δουλειά που ήταν προετοιμασμένοι να κάνουν στο ενδεχόμενο αυτό, που ήταν να διοχετεύσουν πολλή ρευστότητα στις αγορές", τόνισε.

Εξάλλου, οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών του κόσμου δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν προκειμένου να περιοριστούν οι αναταράξεις στις αγορές.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,2% στις 318 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,8% στις 6.091 μονάδες, κατά 0,8% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.074 μονάδες, και 0,6% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.504 μονάδες.

Ξεχωρίζει σήμερα η ισπανική αγορά, με τον δείκτη IBEX να ενισχύεται κατά 2,2%, μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών που έδειξε ότι το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι τα πήγε καλύτερα του αναμενόμενου, ενώ τελικά το Podemos δεν κατάφερε να πιάσει τη δεύτερη θέση -όπως ήλπιζε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v