Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές εν αναμονή της Fed

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed αναμένουν οι αγορές. Συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων, με την ABN Amro να καταγράφει πτώση 35% στα κέρδη τριμήνου. Το βλέμμα στραμμένο και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία. Χαμηλότερα τα futures της Wall Street.

Αρνητικά πρόσημα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Fed, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις στελέχους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Η προσοχή των επενδυτών είναι επίσης στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στην εξέλιξη της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα το πρωί, η ολλανδική τράπεζα ABN Amro ανακοίνωσε πτώση των καθαρών της κερδών κατά 35% το β' τρίμηνο, ενώ σημείωσε πως θα υπάρξουν επιπτώσεις από το Brexit, αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος ή το μέγεθός τους. 

Πτώση που ξεπέρασε το 8,5% κατέγραφε η μετοχή της εταιρείας κατασκευής τούβλων Wienerberger, η οποία προειδοποίησε για αρνητικές επιπτώσεις από την αποδυνάμωση της στερλίνας, ενώ απώλειες 7,6% κατέγραφε η μετοχή της βρετανικής ασφαλιστικής Admiral, η οποία ανέφερε πως έχει δεχθεί πλήγμα από την απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Αντιθέτως, η Carlsberg ανακοίνωσε αύξηση 25% στα καθαρά της κέρδη, παρά την πτώση στις πωλήσεις της.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε πως η Bayer ίσως υποβάλει επιθετική προσφορά εξαγοράς για την αμερικανική Monsanto, στην περίπτωση που δεν περάσει η τελευταία, φιλική, πρότασή της.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξελίξεις στην Ισπανία, όπου σήμερα το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι καλείται να εξετάσει την πρόταση των Ciudadanos, με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους για τον σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Ο δείκτης Stoxx υποχωρεί κατά 0,43% στις 341 μονάδες, κατά 0,15% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.884 μονάδες, κατά 0,76% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.595 μονάδες και κατά 0,7% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.428 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες απώλειες, 1,4%, καταγράφει ο δείκτης FTSE MIB στις 16.564 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 0,7% ο ισπανικός IBEX στις 8.559 μονάδες. 

Άνοιγμα της Wall Street σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v