Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αποτελέσματα δίνουν την τάση στις ευρωαγορές

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την πτώση της τιμής του πετρελαίου να αντισταθμίζει το θετικό κλίμα που δημιούργησαν αρχικά ορισμέα καλά εταιρικά αποτελέσματα, όπως αυτά της Henkel. Σε υψηλά-ρεκόρ οι μετοχές των SAP και Adidas. Ανοδικά τα futures της Wall.

Μικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα –κυρίως τα γερμανικά- ενώ η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου επιβαρύνει το κλίμα.

Η TUI, που ανακοίνωσε πτώση του τζίρου της το γ' τρίμηνο, επανέλαβε τον στόχο της για το σύνολο της χρήσης, η Deutsche Telekom ανακοίνωσε αύξηση 8,6% στα κέρδη β' τριμήνου και επιβεβαίωσε τον στόχο για αύξηση των προσαρμοσμένων EBITDA στα 21 δις. ευρώ στο σύνολο της χρήσης, ενώ αύξηση 8% στα κέρδη της ανακοίνωσε η Henkel, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρήσης.

Αντιθέτως, τα κέρδη της RWE μειώθηκαν κατά περισσότερο από δυο τρίτα στο α' εξάμηνο, στα 457 εκατ. ευρώ από 1,74 δις. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η εταιρεία επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους, όμως προειδοποίησε πως οι εξελίξεις πιθανότατα θα είναι χειρότερες του αναμενόμενου στα τμήματα trading και αερίου, αλλά λίγο καλύτερα στο τμήμα προμηθειών. Επίσης, η Glencore ανακοίνωσε πτώση 31% στην παραγωγή ψευδαργύρου το α' εξάμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει αποτελέσματα το 80% των εταιρειών του Stoxx 600, και από αυτά το 60% έχουν ξεπεράσει ή ευθυγραμμιστεί με τις εκτιμήσεις.

Εν τω μεταξύ, σε υψηλά-ρεκόρ κινούνται οι μετοχές των Adidas και SAP.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,26% υψηλότερα στις 344 μονάδες, κατά 0,66% ενισχύεται ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.481 μονάδες, κατά 0,55% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.711 μονάδες, κατά 0,27% ο ιταλικός FTMIB στις 16.837 μονάδες και κατά 0,44% ο ισπανικός IBEX στις 8.697 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,33% στις 6.843 μονάδες.

Σημειώνεται ότι χθες η Τράπεζα της Αγγλίας κατάφερε να αγοράσει μεσοπρόθεσμα ομόλογα ύψους 1,17 δισ. στερλινών, σε μια πιο επιτυχημένη αντίστροφη δημοπρασία σε σχέση με αυτήν της Τρίτης, ενώ η Credit Suisse εκτιμά πως η Τράπεζα ίσως αναγκαστεί να επιβάλει αρνητικά επιτόκια.

Στην αγορά πετρελαίου, τα futures του αμερικανικού αργού καταγράφουν νέα πτώση 1,4% στα 41,13 δολάρια το βαρέλι και του Brent υποχωρούν κατά 1,25% στα 43,50 δολάρια, λόγω της αύξησης των αμερικανικώ αποθεμάτων και της αύξησης της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας. 

Νωρίτερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας δημοσιοποίησε τη μηνιαία έκθεσή της, στην οποία κάνει λόγο για "βραδία και επώδυνη" διαδικασία περιορισμού της υπερβάλλουσας προσφοράς στην αγορά το β' εξάμηνο, λόγω της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης και της ανάκαμψης της προσφοράς από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ.

Άνοιγμα τςη Wall Street σε λίγο υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά περίπου 0,2%.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v