Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Έντονες διακυμανσεις στη μετοχή της Monte dei Paschi di Siena μετά την ανακοίνωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Απρόσμενη βελτίωση στο επιχειρηματικό κλίμα της Γερμανίας τον Οκτώβριο. Ανοδικά "δείχνουν" τα futures της Wall Street.

Μικτή εικόνα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ιταλικό να δέχεται μέτριες πιέσεις, λόγω των έντονων διακυμάνσεων της μετοχής της Monte dei Paschi di Siena, η οποία από ράλι 26,5% κατέληξε να κάνει 'βουτιά' 23,3% (και να ανασταλεί συνεπώς η διαπραγμάτευσή της).

Αντιθέτως, τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα της Γερμανίας, με τον δείκτη Ifo να ενισχύεται σε υψηλό δυόμισι ετών, στηρίζουν τη Φρανκφούρτη.

Νωρίς το πρωί γνωστοποιήθηκε το πολυαναμενόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης της προβληματικής ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, αύξηση κεφαλαίου έως 5 δις. ευρώ, περικοπή 2600 θέσεων εργασίας, κλείσιμο υποκαταστημάτων και πώληση «κόκκινων» δανείων περίπου 28 δισ. ευρώ.

Όπως σχολίαζαν traders στην Ιταλία, η αγορά υποδέχθηκε θετικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, ωστόσο, λόγω της ανόδου 150% που έχει καταγράψει η μετοχή της τράπεζας μέσα σε μια εβδομάδα, που κρίνεται αδικαιολόγητη, ήταν λογικό ότι κάποια στιγμή θα άρχιζε η κατοχύρωση κερδών.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης τα αποτελέσματά της για το εννεάμηνο, εμφανίζοντας καθαρές ζημιές ύψους 849 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις της για επισφάλειες ανήλθαν σε 2,02 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 750 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο.

Επίσης, η Syngenta ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις της το γ' τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 2,5 δις. δολάρια, λίγο χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μετοχή απασχολεί από χθες τους επενδυτές, μετά τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ που ανέφεραν πως η Κομισιόν θα ξεκινήσει σε βάθος έρευνα για την προτεινόμενη εξαγορά της εταιρείας από την κινεζική ChemChina. Η μετοχή της εταιρείας ενισχύεται αυτήν την ώρα κατά 1,48%.

Αντιθέτως, η μετοχή της ελβετικής εταιρείας AMS υποχωρεί κατά σχεδόν 14%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,1% υψηλότερα στις 344 μονάδες, κατά 0,34% ενισχύεται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.010 μονάδες, κατά 0,3% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.791 μονάδες και οριακά υψηλότερα ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.555 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο ιταλικός FTMIB υποχωρεί κατά 0,56% στις 17.208 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε λίγο υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται έως 0,25%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v