Βήμα σημειωτόν στις ευρωαγορές

Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία στρέφεται η προσοχή των επενδυτών, ενώ οι αγορές αναμένουν αποσαφήνιση των πολιτικών του Τραμπ. Σε θετικό έδαφος τα futures της Wall Street.

Περιορισμένες κινήσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων μια εβδομάδα μετά το ράλι που προκάλεσε η εκλογική νίκη-σοκ του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι επενδυτές αναμένουν την αποσαφήνιση των πολιτικών που θα ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, εκτιμώντας πως αν ακολουθήσει τελικά επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, μπορεί να επηρεαστεί η νομισματική πολιτική της Fed, αν και αξιωατούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να σχολιάζουν πως δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο τι θα φέρουν οι πολιτικές Τραμπ.

Αργότερα σήμερα η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen θα μιλήσει στο Κογκρέσο για την κατάσταση της οικονομίας και, σύμφωνα με το Bloomberg, πιθανότατα θα ερωτηθεί για τις την επίπτωση που θα έχουν οι δημοσιονομικές πολιτικές του Τραμπ στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και στα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, η προσοχή στρέφεται στο επερχόμενο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση της Ιταλίας, που έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί στις 4 Δεκεμβρίου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο «όχι», ενώ ο Ματέο Ρέντσι έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησης αν δεν του «βγει» το δημοψήφισμα. Ο φόβος των αγορών είναι πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές και πιθανή άνοδο στην εξουσία του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Σήμερα μάλιστα δήλωσε πως δεν είναι πρόθυμος να αναζητήσει συμφωνία με άλλα κόμματα για τον σχηματισμό προσωρινής ή «τεχνοκρατικής» κυβέρνησης αν χάσει στο δημοψήφισμα.

Σημειώνεται πως η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 0,5% σε ετήσια βάση, από 0,4% τον προηγούμενο μήνα και 0,2% τον Αύγουστο.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,1% υψηλότερα στις 338 μονάδες, κατά 0,3% ενισχύεται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.769 μονάδες, αμετάβλητος στις 4.503 μονάδες ο δείκτης CAC του Παρισιού, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης κινείται 0,2% χαμηλότερα στις 10.641 μονάδες. Απώλειες περίπου 1% για τον ιταλικό FTMIB, στις 16.339 μονάδες.

Άνογιμα της Wall Street σε θετικό έδαφος δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται έως 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v