Σε υψηλό τριών εβδομάδων οι ευρωαγορές

Με κέρδη και σε υψηλό τριών εβδομάδων έκλεισε ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600. Στο επίκεντρο οι αμερικανικές εξελίξεις. Συνεχίζονται οι πιέσεις στο ευρώ. Άνοδος για το πετρέλαιο και τον χρυσό.

Ανοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι επενδυτές προβλέπουν ότι ο Τραμπ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του και θα προχωρήσει σε αύξηση των δαπανών και σε μείωση των φόρων προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις αναφορικά με τις προθέσεις της Fed για τα επιτόκια στην μετά Obama εποχή στις ΗΠΑ. Νωρίτερα η Janet Yellen υποστήριξε ότι η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια σχετικά σύντομα.

Στο μεταξύ, η προσοχή στρέφεται και στο επερχόμενο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση της Ιταλίας, που έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί στις 4 Δεκεμβρίου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο «όχι», ενώ ο Ματέο Ρέντσι έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησης αν δεν του «βγει» το δημοψήφισμα.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται σε νέο χαμηλό 11 μηνών έναντι του δολαρίου καθώς υποχωρεί 0,4% στο 1,0655 από 1,0690 την προηγούμενη μέρα.

Από πλευράς macro, μικρή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% τον Οκτώβριο (σε ετήσια βάση) από 0,4% τον προηγούμενο μήνα και 0,2% τον Αύγουστο, ενώ σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο 0,2%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Anglo American ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις δραστηριότητές της από το ορυχείο χαλκού του Los Bronces στη Χιλή μετά από έντονες διαμαρτυρίες.

Επιπλέον, ο τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe Bank Index μπορεί να κινήθηκε υψηλότερα 0,3% ωστόσο οι μετοχές των Deutsche Bank και Credit Suisse υποχώρησαν 0,3% και 0,4% αντίστοιχα.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έπιασε υψηλό τριών εβδομάδων καθώς ενισχύθηκε 0,63% στις 340 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,67% στις 6.794 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,2% στις 10.685 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,59% στις 4.527 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,92% στις 8.718 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες μόλις 0,03% στις 16.555 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,3% στα 45,71 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1,225 δολ./oz.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v