Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το ανοδικό διάλειμμα της προηγούμενης μέρας. «Βουτιά» 48% για τη μετοχή της Carilliοn. Εβδομαδιαία πτώση 1,5% για τον Stoxx 600. Ενισχύεται το ευρώ.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος μεταξύ άλλων, βρέθηκε η ομιλία του Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα υποστήριξε ότι πρέπει να εφαρμοστούν δομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στις οικονομίες να συγκλίνουν και να αναπτυχθούν με ταχύτερο ρυθμό μακροπρόθεσμα, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα κενά στην αρχιτεκτονική της νομισματικής ένωσης.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Elior Group υποχώρησε 16% μετά την υποβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας για τον όμιλο. Αντίστοιχα και η μετοχή της Carilliοn «βούλιαξε» 48% καθώς η εταιρεία δεν πιάνει τους στόχους κερδοφορίας για το έτος.

Παράλληλα, η διοίκηση της Alitalia γνωστοποίησε ότι συναντήθηκε με στελέχη της Lufthansa. Σύμφωνα με τοReuters, η ιταλική εταιρεία χαρακτήρισε «αβάσιμα» τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας με τη Lufthansa.

Στο πολιτικό πεδίο στη Γερμανία, συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ τριών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αν και παραμένουν οι διαφορές σε θέματα οικονομίας, μετανάστευσης και κλίματος.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,29% στις 383 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,5%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε οριακή πτώση 0,08% στις 7.380 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,41% στις 12.993 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 5.319 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,78% στις 10.010 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 22.092 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2,3% στα 56,42 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,8% στα 1.288 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύεται 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1790 από 1,1770 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v