Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρελαϊκές πιέσεις στις ευρωαγορές

"Βουτιά" έως 1,3% για το πετρέλαιο μετά την έκθεση της ΙΕΑ. Το μεγαλύτερο deal στην ιστορία της υπέγραψε η Airbus. Έφοδος στα γραφεία μεγαλοστελεχών της Volkswagen. Ισχυρές πιέσεις στη Φρανκφούρτη. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Σε αρνητικό έδαφος παραμένουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το κλίμα να επιβαρύνεται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά περισσότερο από 1% μετά τις προβλέψεις της ΙΕΑ για μείωση της ζήτησης «μαύρου χρυσού».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου, διαλύοντας έτσι την αισιοδοξία που είχε δημιουργήσει στην αγορά η συμφωνία μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή τους προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές. Ως αποτέλεσμα, στις συναλλαγές στην Ασία, τα futures του Brent έφτασαν να υποχωρούν κατά 1,3% και του αμερικανικού αργού κατά 1,1%.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου, με το «μενού» να περιλαμβάνει σήμερα τις Rolls-Royce, Premier Foods, Talk Talk κ.α.

Από το εταιρικό «μέτωπο», η Volkswagen γνωστοποίησε πως χθες οι φορολογικές αρχές και οι εισαγγελείς έκαναν έφοδο στα γραφεία του διευθύνοντος οικονομικού συμβούλου, του προέδρου και του επικεφαλής ανθρωπίνων πόρων της εταιρείας και κατέσχεσαν αρχεία και υπολογιστές.

Εξάλλου, λίγο νωρίτερα, η Airbus ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία για αεροπλάνα στην ιστορία της, εξασφαλίζοντας μια παραγγελία αξίας περίπου 50 δισ. δολαρίων από τον αμερικανικό όμιλο private equity Indigo Partners LLC , για 430 αεροπλάνα από τη γραμμή A320neo.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,9% στις 380 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,59% στις 7.370 μονάδες, κατά 0,61% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.283 μονάδες, κατά 1,32% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.861 μονάδες και κατά 0,54% ο ισπανικός IBEX στις 9.937 μονάδες.

Πτωτικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq που υποχωρούν έως 0,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v