Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο προσκήνιο η συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου και οι κατηγορίες για χειραγώγηση του γουάν και του ευρώ, λίγο πριν την έναρξη εμπορικών συνομιλιών με την Κίνα. Πιέσεις στο δολάριο από τα σχόλια του για την πολιτική της Fed.

Σε θετικό έδαφος περνούν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τις μεσημεριανές ώρες, μετά το αρνητικό ξεκίνημα συνεδριάσεων.

Αιτία για την πρωινή απαισιοδοξία ήταν τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν την έναρξη των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ και Κίνας, τα οποία ρίχνουν το βάρος τους και στο δολάριο. 

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κερδίζει 0,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,1%, κέρδη 0,7% για τον CAC στο Παρίσι. Θετικά γύρισε και ο DAX στη Φρανκφούρτη (+0,7%).

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη σημειώνει θετική κίνηση 1%. Κέρδη 1,5% για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο, όπου η Moody’s επέκτεινε την προθεσμία για την αναθεώρηση και την πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ο οίκος αξιολόγησης αρχικά έθεσε την Ιταλία υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση στα τέλη Μαΐου, σημειώνοντας ότι τυπικά η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε τρεις μήνες.

Ωστόσο, αργά τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι μεταφέρει αργότερα το χρονοδιάγραμμα, στα τέλη Οκτωβρίου, καθώς αναζητά «να δει καλύτερα την πολιτική κατεύθυνση της χώρας». Υπό αυτό το πλαίσιο, υποχωρούν και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Οι δηλώσεις Τραμπ

Σε συνέντευξη του στο Reuters, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το γουάν για να αντισταθμίσει τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον σε κάποιες κινεζικές εισαγωγές. Τόνισε επίσης πως πιστεύει ότι και το ευρώ χειραγωγείται.

Όλα αυτά, την ώρα που εμπορικοί αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, γεγονός που φέρνει αισιοδοξία στους συμμετέχοντες στην αγορά για επίλυση των διαφορών.

Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε ότι δεν «περιμένει και πολλά» από τις συζητήσεις.

Υποχωρεί το δολάριο

Ανοδικά κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, να κερδίζει 0,6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο δέχεται πιέσεις. Ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί 0,2%, στα 95,50. Αιτία ήταν η δυσαρέσκεια του Ντόναλντ Τραμπ για την πολιτική της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Όπως είπε, η κεντρική τράπεζα πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την κυβέρνηση να δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v