Διστακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές με τους δασμούς στο επίκεντρο

Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων και τα αντίμετρα, στο προσκήνιο. Γερμανό αξιωματούχο θέλει στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Άγκελα Μέρκελ. Στη δημοσιότητα ΡΜΙ μεταποίησης και υπηρεσιών για τον Αύγουστο.

Τα αντίμετρα από το Πεκίνο έναντι των αμερικανικών δασμών οδηγούν τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χαμηλότερα.

Οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία νέα στην εμπορική διαμάχη των δύο οικονομιών, τους αμερικανικούς δασμούς σε προϊόντα αξίας 16 δισ. δολαρίων και την κινεζική απάντηση. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες συναντώνται στην Ουάσιγκτον για την υποτιθέμενη εξεύρεση λύσης.

Στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, να τοποθετήσει στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γερμανό αξιωματούχο – το οποίο σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίξει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας της, Γιενς Βάιντμαν, για επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως μεταδίδει η Handelsblatt.

Οριακή βελτίωση εμφανίζει τον Αύγουστο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, με τις αυξανόμενες προοπτικές ενός εμπορικού πολέμου να επιβαρύνουν το κλίμα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, που ωστόσο σημειώνει πως τα δεδομένα του Αυγούστου βασίζονται σε ένα πολύ μικρότερο δείγμα, λόγω των θερινών διακοπών.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν πως ο σύνθετος PMI διαμορφώνεται τον Αύγουστο στις 54,4 μονάδες από 54,3 μονάδες τον Ιούλιο, (54,5 ανέμεναν οι αναλυτές) και ο δείκτης PMI υπηρεσιών στις 54,4 μονάδες, από 54,2 τον Ιούλιο.

Από την άλλη πλευρά, ο PMI μεταποίησης υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016, στις 54,6 μονάδες από 55,1 τον προηγούμενο μήνα.

Υπό το παραπάνω κλίμα:

* Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει θετική κίνηση 0,2%

* Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει οριακές μεταβολές ενώ στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται 0,2%

* Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ανοδικά 0,3% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ αρνητικά 0,08%

* Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σε θετικό έδαφος κατά 0,2%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v