Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση στις ευρωαγορές

Από τα ιστορικά υψηλά υποχώρησε ο γερμανικός δείκτης DAX 30. Νέα άνοδος για το πετρέλαιο. Ισχυρές πιέσεις στον χρυσό.

Μικρή πτώση στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να δίνουν βαρύτητα στα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, λιγότερο από το αναμενόμενο συρρικνώθηκε η οικονομία της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6% τους τελευταίους τρεις μήνες της περασμένης χρονιάς. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 ήταν 0,4% χαμηλότερα.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ ευρωζώνης κινήθηκε 5% χαμηλότερα, ενώ η πτώση ήταν 4,8% για το ΑΕΠ της ΕΕ. Και αυτά τα στοιχεία είναι καλύτερα από το αναμενόμενο.

Επιπλέον, βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη να ανέρχεται στις 69,6 μονάδες, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ZEW). Ο δείκτης αποτίμησης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης αυξήθηκε 4,3 μονάδες, φτάνοντας στις -74,6 μονάδες.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία ανήλθε στις 71,2 μονάδες, αποτέλεσμα καλύτερο από το αναμενόμενο.

Παράλληλα, στο 8% υποχώρησε η ανεργία στη Γαλλία το τέταρτο τρίμηνο του 2020, φτάνοντας στο επίπεδο που ήταν πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 340.000 το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς και έφτασε στα 2,4 εκατ.

Το χειρότερο σενάριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θέλει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες της ΕΕ να αγγίζουν τα 1,4 τριs. ευρώ στο τέλος της πανδημίας, «είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί», δήλωσε στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore το μέλος του Ενιαίου Εποπτικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Elizabeth McCaul.Η κα. McCaul, στη συνέντευξή της στην εφημερίδα, είπε επίσης πως οι ιταλικές τράπεζες έχουν κάνει   «τρομερή» πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων» δανείων τους.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,06% στις 419 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 6.748 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,32% στις 14.064 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 5.786 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,7% στα 59,87 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 1,2% στα 1.800 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2107 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v