Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν οι αγοραστές στις ευρωαγορές

Νέα άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πάνω από τα 59 δολ. το πετρέλαιο. Οριακή πτώση για τον χρυσό.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα οικονομικά στοιχεία στη Μεγάλη Βρετανία και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία..

Ειδικότερα, μπορεί η βρετανική οικονομία να αναπτύχθηκε περισσότερο από όσο αναμενόταν στο δ’ τρίμηνο ωστόσο συνολικά το 2020, σημείωσε συρρίκνωση 9,9%, τη μεγαλύτερη ύφεση από τη χρονιά του «μεγάλου ψύχους» το 1709.

Στο δ’ τρίμηνο το ΑΕΠ της Βρετανίας έτρεξε με 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,64% στις 414 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,94% στις 6.589 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε οριακή άνοδο 0,06% στις 14.049 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,6% στις 5.703 μονάδες.

Στο μεταξύ, έχοντας εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Μάριο Ντράγκι, ενδέχεται να αποδεχθεί ήδη από σήμερα την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να μεταβεί στο Κυρηνάλιο για να γνωστοποιήσει επισήμως την αποδοχή των πρωθυπουργικών καθηκόντων στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος τον επέλεξε για να διαδεχθεί τον Τζουζέπε Κόντε, εξαναγκασθέντα σε παραίτηση μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Παράλληλα, η Βρετανία και η ΕΕ επανέλαβαν χθες, Πέμπτη, τη δέσμευσή τους για την επίλυση των εμπορικών διαφωνιών για την περίοδο μετά το Brexit και αναφορικά με το σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία, στον απόηχο μιας διένεξης για τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, σε κοινή ανακοίνωσή τους, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες, Πέμπτη, ανέφεραν ότι «είχαν μία ευγενική και εποικοδομητική συζήτηση».

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,8% στα 59,31 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.826 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v