Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα lockdown

Κατρακύλα πάνω από 9% για το χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη. H Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2% το Λονδίνο κινείται σταθεροποιητικά, το Παρίσι χάνει 0,3%. Υποχωρούν οι μετοχές αεροπορικών και τουριστικών εταιρειών.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα lockdown

Ηπιες κινήσεις σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, μετά την αρνητική έναρξη συνεδριάσεων, με τους επενδυτές ανήσυχους για την πανδημία, τα lockdown και την οικονομική ανάκαμψη από την κρίση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα περιοριστικά μέτρα και τον Απρίλιο, ενώ η βρετανική κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να συζητήσει άρση των ταξιδίων στο εξωτερικό, καθώς φοβάται ότι θα οι παραθεριστές θα φέρουν μεταλλάξεις στη χώρα.

H Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2% το Λονδίνο κινείται σταθεροποιητικά, το Παρίσι χάνει 0,3%, το Μιλάνο κερδίζει 0,2% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διατηρείται σταθερός.

Υποχωρούν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και άλλων ταξιδιωτικών εταιρειών, καθώς οι αυξανόμενες περιπτώσεις κορωνοϊού στην Ευρώπη έχουν αυξήσει τις αμφιβολίες για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Η ιδιοκτήτρια της αεροπορικής εταιρείας British Airways IAG χάνει 4,9%, ενώ στο άνοιγμα έχανε έως και 15%. Την ίδια ώρα οι easyJet και Ryanair υποχωρούν 6%. Ο ταξιδιωτικός όμιλος TUI υποχωρεί 3,6% ενώ νωρίτερα έχανε 6%. 

Η προσοχή στρέφεται και στην Τουρκία. Κατρακύλα πάνω από 9% για το χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ νωρίτερα διέκοψε τις συναλλαγές του για 35 λεπτά της ώρας, μετά την ισχυρή πτώση του κύριου δείκτη κατά 6,65%. Η διακοπή των συναλλαγών έγινε στο πλαίσιο μηχανισμού που προβλέπει τη διακοπή αυτή, σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.

Πτώση 15% έφτασε να καταγράφει η τουρκική λίρα, διολισθαίνοντας κοντά σε ιστορικό χαμηλό σήμερα Δευτέρα, μετά την απόφαση-έκπληξη του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan να αποπέμψει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας που ο ίδιος είχε διορίσει πριν από λίγους μήνες, κίνηση που προκάλεσε ανησυχία για το ενδεχόμενο αντιστροφής των πρόσφατων αυξήσεων στα επιτόκια.

Μικρές μεταβολές για το ευρώ, στο 1,191 δολάριο όπως και για τη βρετανική λίρα, στο $1,385.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v