Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Πτώση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια ενόψει της ομιλίας Πάουελ στο Jackson Hole. Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Υποχωρεί το ευρώ.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στο Συμπόσιο νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole που ξεκινά σήμερα.

Αύριο θα μιλήσει ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ με τις αγορές να αγορές να αναμένουν ενδείξεις για τον χρόνο έναρξης της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, εκτενή συζήτηση σχετικά με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα επιτόκια πραγματοποίησαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τελευταία τους συνεδρίαση, ενώ αναθεώρησαν την πρόταση αρκετές φορές, για να καταπραΰνουν τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις κάποιων υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, όπως φαίνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της 22ας Ιουλίου, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Οπως θυμίζει το Reuters, το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας συμφώνησε σε νέο guidance στη συνεδρίαση, το οποίο υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερη περίοδο αμετάβλητων ή χαμηλότερων επιτοκίων και συνδέει την πρώτη αύξηση με μια ακόμη πιο σαφή αύξηση του πληθωρισμού.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Αύγουστο ενώ και η πρόβλεψη για τον Σεπτέμβριο κινείται καθοδικά κατά 0,8 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο, φτάνοντας στο -1,2, σύμφωνα με τον δείκτη μέτρησης του ερευνητικού ινστιτούτου GfK.

Οι οικονομικές προσδοκίες μειώθηκαν στις 40,8 μονάδες, χάνοντας 13,8 μηνιαίως, ενώ η τάση για αγορές υποχώρησε 4,5 μονάδες, στις 10,3.

Η επιβράδυνση των εμβολιασμών και οι συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μη εμβολιασμένων στο μέλλον έχουν προκαλέσει αισθητή αβεβαιότητα στους καταναλωτές στη Γερμανία.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,32% στις 470 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,35% στις 7.124 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,42% στις 15.793 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,16% στις 6.666 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,3% στα 67,50 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.795 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1757.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v