Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,5%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,5%. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την Παρασκευή, για ενδείξεις όσον αφορά την έναρξη μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Κατηφορίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Καθοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, με τις παγκόσμιες αγορές να έχουν επιφυλακτικό τόνο καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο συμπόσιο Jackson Hole των κεντρικών τραπεζιτών σήμερα και αύριο.

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,5%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,5%, το Μιλάνο επίσης, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται αρνητικά κατά 0,4%.

Καθοδικά και οι ασιατικές μετοχές, με τις κινεζικές να οδηγούν τις απώλειες. Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την Παρασκευή, για ενδείξεις όσον αφορά την έναρξη μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα είναι πιθανό να περιοριστεί στη ευρωζώνη, η οποία παραμένει σε πορεία για  ισχυρή ανάκαμψη το 2022.

Στην οικονομική ειδησεογραφία, η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα που επρόκειτο να είναι προσωρινή, πλέον φαίνεται ότι θα διαρκέσει και την επόμενη χρονιά, καθώς τα αυξημένα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα προκαλούν διαταραχές στην παραγωγή των εργοστασίων στην Ασία, προκαλώντας περισσότερα σοκ στην παγκόσμια οικονομία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η μεταποίηση δέχεται χτύπημα από την έλλειψη βασικών υλικών και το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και Ενέργειας. Το γεγονός οδηγεί σε διαμάχες για να πάρουν οι επιχειρηματίες χώρο στα πλοία, ωθώντας τους ναύλους σε ρεκόρ και ορισμένους εξαγωγείς να αυξάνουν τις τιμές ή απλώς να ακυρώνουν τις αποστολές εντελώς.

Στο μέτωπο των δεδομένων, υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Αύγουστο ενώ και η πρόβλεψη για τον Σεπτέμβριο κινείται καθοδικά κατά 0,8 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο, φτάνοντας στο -1,2, σύμφωνα με τον δείκτη μέτρησης του ερευνητικού ινστιτούτου GfK.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v