Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πτώση για τον ευρωπαικό δείκτη Stoxx 600 μετά από πέντε ανοδικές συνεδριάσεις. Βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Υψηλότερα οι τιμές πετρελαίου.

Απώλειες στις ευρωαγορές την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να ανακτήσουν εδάφη τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ. Έχουν καταλάβει το Mάκαριβ, μια πόλη 30 μίλια δυτικά του Κιέβου, όπως υποστήριξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε ανάρτησή τους στο Facebook. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει στα βόρεια του Κιέβου.

Στο μεταξύ, στο 6,2% αυξήθηκε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, όπως ανέφερε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Πρόκειται για επιτάχυνση από το 5,5% του Ιανουαρίου, το ποσοστό ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για 6%, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ από το 1992.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,8% τον Φεβρουάριο, ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης των ιδιοκτητών (CPIH) αυξήθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση και 0,7% σε μηνιαία βάση.

Παράλληλα, η γερμανική οικονομία αναμένεται να δεχθεί χτύπημα φέτος ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και των συνεπειών της, ανέφερε σε έκθεσή του την Τετάρτη το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) που εδρεύει στο Μόναχο.

«Αναμένουμε ανάπτυξη μόλις μεταξύ 2,2% και 3,1% φέτος», δήλωσε ο Timo Wollmershaeuser, επικεφαλής οικονομολόγος του Ifo.

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,01% στις 454 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,22% στις 7.460 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,31% στις 14.283 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,17% στις 6.681 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent κινείται υψηλότερα 4,7% στα 120,80 δολάρια και η τιμή WTI σημειώνει άνοδο 4,2% στα 114,11 δολ. Παράλληλα, η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,7% στα 1.936 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1004 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v