Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι φόβοι για ανεξέλεγκτο πληθωρισμό ταράζουν τις αγορές

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,8%, το Λονδίνο επίσης, όπως και το Παρίσι. Οι μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου έχουν πιεστεί από τον πληθωρισμό και την προσπάθεια της Fed να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών μέσω αυξήσεων των επιτοκίων.

Οι φόβοι για ανεξέλεγκτο πληθωρισμό ταράζουν τις αγορές

Στο κόκκινο κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι παγκόσμιες αγορές δέχονται χτύπημα από τους φόβους για ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Η Φρανκφούρτη χάνει 1,8%, το Λονδίνο επίσης, όπως και το Παρίσι. Πτώση 1,1% σε Μαδρίτη και Μιλάνο. Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κινείται καθοδικά κατά 1,3%, στα 93,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αρνητική κίνηση για τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχεται μετά το κλείσιμο των αγορών με πτώση την Τετάρτη, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό τάραξαν τις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Το χθεσινό μακελειό στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ είναι πιθανότατα ένα αστείο σε σύγκριση με την καταστροφή με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι «ταύροι» τους επόμενους μήνες και χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim Partners Global, Scott Minerd σε συνέντευξή του στο MarketWatch.

Τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών στο 9% τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκαν, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, κλιμακώνοντας την κρίση κόστους ζωής στη χώρα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείεςτην Τετάρτη, ο Dow Jones Industrial Average κατευθύνθηκε προς τη μεγαλύτερη απώλεια από το 2020, αφότου μεγάλοι λιανοπωλητές προειδοποίησαν για αυξανόμενες πιέσεις κόστους, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των επενδυτών για την αύξηση του πληθωρισμού.

Οι μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου έχουν πιεστεί από τον πληθωρισμό και την προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών μέσω αυξήσεων των επιτοκίων, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες για πιθανή ύφεση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι περισσότερες αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν απότομα το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα) μετά τις μεγάλες απώλειες στη Wall Street, αλλά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ήταν ελαφρώς σε θετικό έδαφος.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η EasyJet ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα συνολικά της έσοδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2022 ανήλθαν σε 1,49 δισ. στερλίνες, σημειώνοντας άνοδο 524% σε ετήσια βάση. Τα έσοδα της εταιρείας από επιβάτες σημείωσαν ετήσια αύξηση 479,4% το δεύτερο τρίμηνο, φθάνοντας τα £985 εκατομμύρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v