Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει βασικός άξονας για το κλίμα της αγοράς στην Ευρώπη, με τις μάχες να μαίνονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας.

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, καθώς οι διεθνείς αγορές προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάποια θετική δυναμική που παρατηρήθηκε στην αρχή της νέας εβδομάδας.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,5%, το Λονδίνο 0,8%, το Παρίσι 1,4%, η Μαδρίτη 1,3% και το Μιλάνο 1,6%. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αγωνίστηκαν να αποκτήσουν μομέντουμ τη Δευτέρα και να ανακάμψουν από την αστάθεια της περασμένης εβδομάδας.

Το κλίμα της αγοράς φαίνεται να βελτιώνεται σε Ασία-Ειρηνικό, όπου οι μετοχές κινήθηκαν υψηλότερα στις συναλλαγές της Τρίτης, καθώς οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ οδήγησαν τα κέρδη. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει βασικός άξονας για το κλίμα της αγοράς στην Ευρώπη, με τις μάχες να μαίνονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας. Τη Δευτέρα, προέκυψε είδηση ότι περισσότεροι από 260 Ουκρανοί μαχητές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είναι βαριά τραυματισμένοι, απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal - το τελευταίο προπύργιο των ουκρανικών δυνάμεων στην ερειπωμένη πόλη Μαριούπολη - και μεταφέρθηκαν σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Με τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ανακοινώνουν τις προσπάθειές τους για ένταξη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ρωσία και στο πώς θα μπορούσε να αντιδράσει. Η Μόσχα έχει ήδη εκφράσει την οργή της για την ιδέα της επέκτασης του ΝΑΤΟ ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι αυτό «είναι πρόβλημα». Η Ρωσία έχει υποσχεθεί αντίποινα, αλλά είναι αβέβαιο το πώς θα ενεργήσει.

Στην οικονομική ειδησεογραφία, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, άφησε τον πιο ισχυρό υπαινιγμό που έχει αφήσει μέχρι σήμερα, υποδηλώνοντας ότι θα ήθελε να πληρώσει λιγότερα για το Twitter από την προσφορά των 44 δισ. δολαρίων που έκανε τον περασμένο μήνα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας κατηγόρησε τον πόλεμο στην Ουκρανία για τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 30 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και προειδοποίησε ότι οι τιμές «Αποκάλυψης» των τροφίμων που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στους φτωχούς του κόσμου.

Στο 3,7% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Τρίτη. Πρόκειται για πτώση 0,3 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v