Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια για θετικό μομέντουμ στις ευρωαγορές

Σταθεροποιητικά κινούνται οι δείκτες στην Ευρώπη. Αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ υπέβαλαν Φινλανδία και Σουηδία. Στην εποχή Θάτσερ γύρισε ο πληθωρισμός στη Βρετανία.

Προσπάθεια για θετικό μομέντουμ στις ευρωαγορές

Να κερδίσουν έδαφος προσπαθούν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι παγκόσμιες αγορές αγωνίζονται να αποκτήσουν δυναμική. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,16%, το Λονδίνο κινείται οριακά χαμηλότερα, το Παρίσι κατά 0,12%. Αντίθετα, η Μαδρίτη ενισχύεται 0,4% και το Μιλάνο παραμένει σταθερό. 

Οι επενδυτές αξιολογούν και τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι είναι αποφασισμένος να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός. Νωρίτερα τον Μάιο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα -ήταν η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δύο δεκαετιών- καθώς προσπαθεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. 

Στην γεωπολιτική επικαιρότητα, η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

Το Βερολίνο κινδυνεύει να ξεμείνει από καύσιμα, εκτός αν Γερμανοί αξιωματούχοι βρουν έναν τρόπο να αποτρέψουν να πέσει θύμα της γεωπολιτικής ένα απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου. 

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ένα διυλιστήριο στα πολωνικά σύνορα, το οποίο προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων για το αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας και βενζίνη για τα οχήματα της περιοχής, βρίσκεται εν μέσω αντιπαράθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 9% αυξήθηκε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, φτάνοντας στο πιο υψηλό από το 1982, όπως ανέφερε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό σηματοδοτεί επιτάχυνση από τον Μάρτιο, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7%.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν πρωθυπουργός, πριν από περισσότερα από 40 χρόνια, ενώ εντείνει την πίεση για δράση από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα.

Για δέκατο διαδοχικό μήνα υποχώρησαν οι πωλήσεις νέων οχημάτων στην Ευρώπη, καθώς ο κλάδος παραμένει βυθισμένος σε κρίσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που πυροδοτούν πληθωρισμό ρεκόρ. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, oι ταξινομήσεις μειώθηκαν κατά 20% τον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v