Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές

Επέστρεψαν οι αγοραστές στα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετά από έξι σερί πτώσεις. Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της ΕΚΤ. Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την ad-hoc συνεδρίαση που πραγματοποίησε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα «για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», μετά και την εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα Ιταλίας και Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το ΔΣ της ΕΚΤ έδωσε εντολή να σχεδιαστεί ένα νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP (σ.σ. πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημίας), με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, μια προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί στην εντολή για τη σταθερότητα των τιμών.

Παράλληλα, στο μέτωπο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων, κατά 0,4% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, ενώ τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ίδιο μήνα έδειξαν άνοδο κατά 0,3%, όπως δημοσίευσε την Τετάρτη η Eurostat. Σε ετήσιο επίπεδο, η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,0% στην ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ.

Η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση σημειώθηκε στην Ολλανδία με 5,6%, στη Φινλανδία με 3,5% και στο Λουξεμβούργο με 3,2%. Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία με 9,6%, στην Ελλάδα με 7,4% και στη Λιθουανία με 7,1%.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,42% στις 413 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,20% στις 7.273 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,36% στις 13.485 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,35% στις 6.030 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή WTI κινείται χαμηλότερα 1% στα 117,79 δολ, ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,5% στα 1,821 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,0396 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v