Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γύρισμα στο κόκκινο για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα για τους βασικούς δείκτες με τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία μετά τα τελευταία στοιχεία, να διευρύνονται. Στασιμότητα για τα αμερικανικά ομόλογα που συνεχίζουν με αντεστραμμένη καμπύλη.

Γύρισμα στο κόκκινο για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Ηπια ανοδικά ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να «απορροφούν» το σοκ από τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να προχωρήσει σε αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων.

Ωστόσο στη συνέχεια επικράτησαν οι πωλητές με τον DAX να υποχωρεί κατά 0,27% στις 13.758 μονάδες και τον FTSE 100 στη Βρετανία να βρίσκεται στις 7.477 ή 0,31% χαμηλότερα. Οριακή πτώση για τον CAC 40 στη Γαλλία, αμετάβλητος ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις, οι επενδύσεις και η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Ιούλιο ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Οι αποδόσεις των κινεζικών ομολόγων και το υπεράκτιο γιουάν υποχώρησαν, ενώ τα χρηματιστήρια της έπεσαν.

Κατά τα άλλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν ελάχιστα και η καμπύλη των παρέμεινε βαθιά ανεστραμμένη, υποδεικνύοντας τις ανησυχίες ότι η εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve θα πυροδοτήσει ύφεση στις ΗΠΑ.

Οι αγορές μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υποστηριχθεί από ενδείξεις επιβράδυνσης των πιέσεων στις τιμές, οι οποίες δημιούργησαν ελπίδες για στροφή της Fed σε λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Η παραπαίουσα οικονομία της Κίνας δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια παρά τα κέρδη κατά σχεδόν 13% που καταγράφονται στις παγκόσμιες μετοχές από τα χαμηλά του Ιουνίου.

Το πετρέλαιο υποχωρεί περίπου 3% εν μέρει λόγω των ανησυχιών για την κινεζική ζήτηση. Ο χρυσός έπεσε κάτω από τα 1.800 δολάρια η ουγκιά και το Bitcoin κινείται κοντά στις 25.000 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v