Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτώση μετά από τρεις σερί ανόδους στις ευρωαγορές. Παραμένει σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, σε χαμηλό 20 μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο. Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, που θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, προσγειώθηκε στις 48,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 48,9 του Αυγούστου. Ηταν χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 48,2. Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι κάτω από το όριο των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση.

«Οι ελπίδες ότι η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση διαψεύδονται περαιτέρω από την απότομη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σηματοδοτεί ο PMI», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ισπανίας μείωσε στο μισό την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της χώρας το επόμενο έτος, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός χτυπά την κατανάλωση και τις επενδύσεις στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει το Bloombrg, η κεντρική τράπεζα αναμένει πλέον αύξηση 1,4% του ΑΕΠ το 2023, έναντι πρόβλεψης 2,8% τον Ιούνιο και πολύ κάτω από την εκτίμηση της κυβέρνησης, που μειώθηκε στο 2,1% αυτή την εβδομάδα. Η τράπεζα δεν αναμένει επιστροφή της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2024, έξι μήνες αργότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,02% στις 398 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,48% στις 7.052 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,21% στις 12.517 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,90% στις 5.985 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI ενισχύεται 1,9% στα 88,12 δολάρια ανά βαρέλι μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Στον αντίποδα, ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,7% στα 1.718 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 1,2% σε σχέση με το δολάριο στο 0,9871 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v