Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι ευρωαγορές, τα μάτια στα επιτόκια

Η Fed στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Την Πέμπτη θα υπάρξουν επίσης αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από Τράπεζα της Αγγλίας, ΕΚΤ και Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Υποχωρούν οι ευρωαγορές, τα μάτια στα επιτόκια

Κινήσεις οπισθοχώρησης στις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι παγκόσμιες αγορές αντιδρούν στην τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και προσβλέπουν στην απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα την Τετάρτη.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,6%, με τις μετοχές ετταξιδίων και αναψυχής να υποχωρούν 1,8% και να οδηγήσουν τις απώλειες, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι στα μεγάλα χρηματιστήρια βάφτηκαν στο κόκκινο.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο οπισθοχωρεί 0,3%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη χάνει 0,7% και ο CAC 40 στο Παρίσι χαμηλώνει 0,6%.

Οι παγκόσμιες αγορές κατέγραψαν ράλι την Τρίτη, αφού ο τελευταίος πληθωρισμός στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν να περιορίζονται.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά ένα ευρύ καλάθι αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε μόλις 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκε 7,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,3% και 7,3% σε ετήσια βάση.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ολοκληρώνει την τελευταία της συνεδρίαση για το 2022 την Τετάρτη και οι οικονομολόγοι αναμένουν από την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Την Πέμπτη θα υπάρξουν επίσης αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε από το υψηλό 41 ετών τον Νοέμβριο. 

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 10,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, από 11,1% τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ποσοστό 10,9%.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Νοέμβριο που ανακοινώθηκε την Τρίτη ανήλθε στο 10% και ήταν στα επίπεδα που ανέμεναν οι αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v