Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα κερδών στις ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,2%, το Λονδίνο 2%, το Παρίσι 1%, το Μιλάνο 1,4%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 1,5%.

Δεύτερη μέρα κερδών στις ευρωαγορές

Θετικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και συνεχίζεται η αβεβαιότητα το 2023, με τους επενδυτές να αξιολογούν το άνοιγμα της Κίνας και να περιμένουν τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμειναν κλειστές τη Δευτέρα λόγω αργίας, αλλά οι μετοχές στην υπόλοιπη ήπειρο κινήθηκαν ανοδικά καθώς τα στοιχεία της μεταποίησης της ευρωζώνης έδειξαν ότι τα χειρότερα μάλλον πέρασαν για το νομισματικό μπλοκ.

Τα στοιχεία έδωσαν ελπίδα για ένα φως στο τέλος του τούνελ, μετά από ένα χρόνο που κατακλύζεται από φόβους ύφεσης, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσουν τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

Οι αγορές στην Ασία-Ειρηνικό ήταν μικτές κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα έναντι της πιθανής μακροπρόθεσμης ώθησης από το πλήρες άνοιγμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο δείκτης υπευθύνων αγορών Caixin έδειξε περαιτέρω πτώση της εργοστασιακής δραστηριότητας λόγω των αυξανόμενων μολύνσεων από την Covid, αλλά η έρευνα έθεσε επίσης την επιχειρηματική εμπιστοσύνη γύρω από τις προοπτικές της επόμενης χρονιάς για την παραγωγή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι παγκόσμιοι επενδυτές θα αξιολογήσουν και τα πρακτικά από τη συνεδρίαση πολιτικής της Fed τον Δεκέμβριο, που πρόκειται να δημοσιευθούν την Τετάρτη.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης και οι αγορές θα είναι πρόθυμες να μετρήσουν την πιθανή πορεία της νομισματικής πολιτικής το 2023.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v