Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πράσινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

H Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,1%, το Λονδίνο 0,2%, το Παρίσι 1%, η Μαδρίτη 1% και το Μιλάνο 0,5%.

Στο πράσινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσβλέπουν στη δημοσιοποίηση περισσότερων οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ, συν τα πρακτικά από την πιο πρόσφατη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι παγκόσμιες αγορές θα αναζητήσουν πληροφορίες για το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τα επιτόκια και την κατάσταση της υγείας της οικονομίας των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη την Τρίτη, οι αγορές έκλεισαν υψηλότερα, καθώς ενισχύθηκαν μετά τη δημοσίευση χαμηλότερων από το αναμενόμενο στοιχείων για τον πληθωρισμό Γερμανίας τον Δεκέμβριο, ο οποίος επιβράδυνε στο 9,6% σε ετήσια βάση. 

Στο μέτωπο των σημερινών δεδομένων, καλύτερα από το αναμενόμενο ήταν τα νέα από τη Γαλλία, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,9% τον Δεκέμβριο, όπως ενημέρωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας INSEE στην προκαταρκτική έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη. Σε μηνιαίο επίπεδο, το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,1%.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή - για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ - εκτιμάται ότι ενισχύθηκε κατά 6,7% σε ετήσια βάση, από 7,1% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, και ότι υποχώρησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ετήσια άνοδο κατά 7,3%.

Σε αντίθεση, με ρυθμό-ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, καθώς ο κλάδος της λιανικής προειδοποίησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχιστεί το 2023 εν μέσω των επιπτώσεων από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας.

Οπως μεταδίδει ο Guardian, ο ετήσιος πληθωρισμός των τροφίμων επιταχύνθηκε στο 13,3% τον Δεκέμβριο, από 12,4% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση British Retail Consortium (BRC) και της εταιρείας δεδομένων Nielsen.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό χάνει 45 σεντς όπως και το μπρεντ, με το πρώτο στα 76 δολάρια και το δεύτερο στα $81.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v