Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο γερμανικός δείκτης DAX 30

Ανοδική τροχιά ακολούθησαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον δείκτη DAX 30 να πιάνει νέο ιστορικό υψηλό, τέσσερις μήνες μετά το προηγούμενο υψηλό, στα τέλη Ιουλίου.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τον δείκτη DAX 30 να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο γερμανικός δείκτης είναι ο δεύτερος ευρωπαϊκός μετά τον ιταλικό FTSE MIB που ανακάμπτει από την διόρθωση του καλοκαιριού, όταν είχε χάσει πάνω από 10% σε διάστημα μόλις τριών μηνών.

Ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,78% στις 16.533 μονάδες, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,52% στις 30.068 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,31% στις 7.489 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,74% στις 7.386 μονάδες. Παράλληλα, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,40% στις 467 μονάδες.

«Μια ακόμη αύξηση του κόστους δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πιθανότατα δεν θα συμβεί υπό το φως των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή της περασμένης εβδομάδας», σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

«Τα πιο πρόσφατα στοιχεία πληθωρισμού κατέστησαν μάλλον απίθανη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων», είπε σε συνέντευξή της στο Reuters.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι τιμές παραγωγού της ευρωζώνης σημείωσαν αύξηση όπως αναμενόταν τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας αντιστάθμισε τις ελαφρές μειώσεις σε μια σειρά αγαθών, ενώ η πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος είχε χαμηλότερο ρυθμό.

Σύμφωνα με την Eurostat οι τιμές στις πύλες των εργοστασίων στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ήταν 0,2% υψηλότερα σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, αλλά μειώθηκε κατά 9,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο ενισχύεται 0,8% στα 73,60 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,5% στα 2.031 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0788 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v