Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές με τα μάτια στα επιτόκια

Οι επενδυτές ζυγίζουν την προοπτική περικοπών των επιτοκίων της ΕΚΤ και μια ακόμη στάση από τη Fed στην επόμενη συνεδρίαση στα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Βουτιά της Nokia, έχασε από την Ericsson ντιλ με την AT&T.

Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές με τα μάτια στα επιτόκια

Μεικτές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις προοπτικές για μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,08%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολισθαίνει 0,5%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινείται υψηλότερα 0,28% και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει άνοδο 0,29%.

Οι μετοχές της φινλανδικής Nokia υποχώρησαν πάνω από 9% σε χαμηλό τριετίας , καθώς η εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχασε σε μια σημαντική συμφωνία για την ανάπτυξη ενός νέου δικτύου τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ με την AT&T, την οποία έκλεισε η σουηδική ανταγωνίστριά της Ericsson. Οι μετοχές της στην Στοκχόλμη εκτινάχθηκαν πάνω από 9%.

Μια ακόμη αύξηση του κόστους δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πιθανότατα δεν θα συμβεί υπό το φως των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ. 

«Τα πιο πρόσφατα στοιχεία πληθωρισμού κατέστησαν μάλλον απίθανη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων», είπε σε συνέντευξή της στο Reuters. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως «δεν πρέπει να κηρύξουμε πρόωρα τη νίκη επί του πληθωρισμού».

Η προοπτική περικοπών των επιτοκίων της ΕΚΤ και μια ακόμη στάση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στην επόμενη συνεδρίαση στα μέσα Δεκεμβρίου, οδήγησε τον S&P 500 σε υψηλό έτους την περασμένη Παρασκευή μετά από ένα ανοδικό σερί πέντε διαδοχικών εβδομάδων. Παράλληλα, ο Dow Jones Industrial Average τον Νοέμβριο γνώρισε τον καλύτερο μήνα του από τον Οκτώβριο του 2022.

Τη Δευτέρα υποχώρησε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από τους τρεις δείκτες. Στο 4,27% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πτώση για πετρέλαιο. Μικρή πτώση για χρυσό, ύστερα από το ράλι, καθώς ενισχύθηκε ελαφρώς το δολάριο.

Η ανοδική δυναμική συνεχίστηκε παρά τις προσπάθειες του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ να μετριάσει τις προσδοκίες της αγοράς για επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων, καθώς υποστήριξε ότι ήταν «πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά» ότι η νομισματική πολιτική ήταν «αρκετά περιοριστική».

Οι τιμές του χρυσού έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ τη Δευτέρα (πριν τη μικρή υποχώρηση) για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τις τιμές spot να αγγίζουν τα 2.100 δολάρια και τους αναλυτές να εξηγούν ως αιτίες τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, το πιθανότερο ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και πιθανές μειώσεις επιτοκίων ως περαιτέρω καταλύτες για το πολύτιμο μέταλλο που οδεύει προς «αγορά ταύρων» το επόμενο έτος. Τώρα προσπαθούν να ισορροπήσουν στα 2.033 δολ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν μια σειρά από οικονομικά στοιχεία από όλη την περιοχή. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v