Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Πτώση για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 μετά από τέσσερις σερί ανόδους. Πιέσεις για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις και στα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,10% στις 491 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,12% στις 7.719 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,14% στις 17.068 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,34% στις 7.795 μονάδες.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι η εποχικά προσαρμοσμένη κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη σημείωσε μηνιαία αύξηση 0,8% τον Δεκέμβριο, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eurostat στην προκαταρκτική έκθεσή της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξήθηκε κατά 1,3%.

Σε ετήσια βάση, η παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα αυξήθηκε κατά 1,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,4% στην ΕΕ.

Παράλληλα, κατά 4,5% ενισχύθηκαν οι αμοιβές στη ζώνη του ευρώ στο τέλος του 2023, κατευνάζοντας τους φόβους ότι η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλή, η αύξηση των αμοιβών το τέταρτο τρίμηνο είναι χαμηλότερη από το ρεκόρ 4,7% της ευρωζώνης, που σημειώθηκε τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τον δείκτη της ΕΚ.

Στο εταιρικό μέτωπο, στα ύψη εκτινάχθηκε η μετοχή της Barclays, μετά τη δήλωσή της ότι θα προχωρήσει σε σημαντική μείωση του κόστους και θα επιστρέψει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια λίρες στους μετόχους τα επόμενα χρόνια, τερματίζοντας τις πολύμηνες εικασίες σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει πτώση 0,3% στα 78,99 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,7% στα 2.038 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0813 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v