Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη μέρα παρέμεινε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Πτώση για τον FTSE 100, οριακή άνοδος για CAC 40. Χαμηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά από μια σειρά μακροοικονομικών ανακοινώσεων και εν αναμονή των συνεδριάσεων της Τράπεζας της Αγγλίας και της Fed την επόμενη εβδομάδα.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,32% στις 504 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,15% στις 7.731 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,03% στις 17.936 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε άνοδο μόλις 0,03% στις 8.164 μονάδες.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας.

Oπως μεταδίδει το Reuters, τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η INSEE τον περασμένο μήνα είχαν δείξει ότι ο εναρμονισμένος με την ΕΕ πληθωρισμός της Γαλλίας διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Φεβρουάριο, έχοντας μειωθεί κατά 0,2% τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, οι προσδοκίες του βρετανικού κοινού για την αύξηση των τιμών το επόμενο έτος έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, πλησιάζοντας τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία θα ενισχύσει την υπόθεση της μείωσης των επιτοκίων φέτος.

Η μέση προσδοκία για το ρυθμό του πληθωρισμού τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε στο 3% τον Φεβρουάριο, από 3,3% τον Νοέμβριο, όταν τέθηκε για τελευταία φορά το ερώτημα, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της BoE για τη στάση του κοινού απέναντι στον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Vodafone συμφώνησε να πωλήσει τις ιταλικές δραστηριότητές της στη Swisscom έναντι 8 δισ. ευρώ σε μετρητά, στο πλαίσιο των σχεδίων της διευθύνουσας συμβούλου Margherita Della Valle για την απλοποίηση του ομίλου τηλεπικοινωνιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα επιστρέψει 4 δισ. ευρώ στους μετόχους μέσω επαναγοράς μετοχών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει πτώση 0,3% στα 81,05 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 0,1% στα 2.167 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0889 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v