Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι περισσότεροι παίκτες στις αγορές μετοχών στη γηραιά ήπειρο αναζητούν σταθερές αποδείξεις για τις προοπτικές ανάκαμψης των εταιρικών κερδών πριν στηρίξουν περαιτέρω το ράλι αυτού του μήνα.

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να περιμένουν περισσότερες ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες.

Οι παίκτες στις αγορές μετοχών αναζητούν σταθερές αποδείξεις για τις προοπτικές ανάκαμψης των εταιρικών κερδών πριν στηρίξουν περαιτέρω το ράλι αυτού του μήνα.

Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,4%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανεβαίνει 0,5%, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,8%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται υψηλότερα 0,5%.

Τα κέρδη της BMW μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο, αφού το αυξανόμενο κόστος κατασκευής επιβάρυνε την κερδοφορία του κατασκευαστή πολυτελών αυτοκινήτων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αγορά παραμένει δύσκολη φέτος εν μέσω επίμονου πληθωρισμού, αργής ανάκαμψης στην Κίνα και υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Η Mercedes-Benz Group τον Απρίλιο ανέφερε πτώση στα κέρδη λόγω αλλαγής μοντέλων και χαμηλής ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα, με τη Volkswagen AG και τη Stellantis NV να καταγράφουν επίσης αργές εκκινήσεις του έτους.

Πάνω από 4% ενισχύονται οι μετοχές της AB InBev, αφού η βελγική εταιρεία, η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον πλανήτη, της οποίας τα εμπορικά σήματα περιλαμβάνουν την Corona και τη Stella Artois, σημείωσε υψηλότερα έσοδα και κέρδη το πρώτο τρίμηνο.

Οι μετοχές της Siemens Energy εκτινάσσονται κατά 12% μετά από ανακοινώσεις για αλλαγή ηγεσίας στην προβληματική μονάδα ανεμογεννητριών Siemens Gamesa, περικοπών θέσεων εργασίας και μείωση παραγωγής. Τα προβλήματα με τεχνικά σφάλματα σε νέα γενιά στροβίλων ανάγκασαν τη μητρική εταιρεία σε ετήσια ζημιά 4,6 δισ. ευρώ.

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε για πρώτη φορά φέτος — υπογραμμίζοντας τις διαρκείς προκλήσεις του κλάδου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,4% τον Μάρτιο, λόγω της πτώσης σε καταναλωτικά και ενδιάμεσα αγαθά και στην ενέργεια, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Η επίδοση, πάντως, ήταν καλύτερη από την πτώση 0,7% που υπολόγισαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε τον Απρίλιο την πρόσφατη άνοδο στη γερμανική μεταποιητική παραγωγή ως ένδειξη ότι τα χειρότερα προβλήματα της χώρας μπορεί να έχουν τελειώσει.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν πτώση κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι επενδυτές αναλύουν τα κέρδη από την περιοχή και περίμεναν τα αποτελέσματα των ιαπωνικών κολοσσών Toyota και Mitsubishi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v