Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί πτώση στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο παρέμειναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους FTSE 100 και CAC 40 να καταγράφουν απώλειες πάνω από 1%. Επιμένει ανοδικά το πετρέλαιο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς το Πακιστάν εξακολουθεί να αναμένει επίσημη απάντηση από το Ιράν σχετικά με την αποστολή αντιπροσωπείας για έναν δεύτερο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο CNBC ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση και θα καταλήξουν σε «σπουδαία συμφωνία» με το Ιράν.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,79% στις 616 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,05% στις 10.498 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στις 24.295 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,14% στις 8.235 μονάδες.

Το πετρέλαιο Brent σημειώνει άνοδο 2,6% στα 97,42 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI (συμβόλαιο Ιουνίου) ενισχύεται 2,5% στα 89,64 δολάρια. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού υποχωρεί 1,4% στα 4.763 δολ./oz.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει πλήρως τις συγχωνεύσεις μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της όταν ρωτήθηκε για την πιθανή εξαγορά της Commerzbank από τη UniCredit.

«Όσον αφορά την τραπεζική ενοποίηση, πάντα ήμασταν υπέρ των διασυνοριακών συγχωνεύσεων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Μαδρίτη. «Πιστεύουμε ότι η ύπαρξη πραγματικά ευρωπαϊκών τραπεζών είναι απαραίτητη».

Ο Nτε Γκίντος ομιλούσε ενώ η UniCredit εντείνει τις προσπάθειές της να εξαγοράσει τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.

Στο μεταξύ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία κατέρρευσε κατά 16,7 μονάδες, φτάνοντας στο -17,2 τον Απρίλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022 και πολύ κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς που ήταν για -5.

Η απότομη πτώση, μετά την τρίτη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση στην ιστορία του δείκτη τον Μάρτιο, αντανακλά την εντεινόμενη απαισιοδοξία, καθώς η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή επιβαρύνει τις οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1747 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο