Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ανάπτυξη

Σε ύφεση πέρασε η Ιταλία στα τέλη του 2018. Στο προσκήνιο τα εταιρικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου 2018. Συγχώνευση με την ανταγωνίστρια Commerzbank μέχρι τα μέσα της χρονιάς βλέπει η Deutsche Bank.

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ανάπτυξη

Περιορίζονται τα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών τις μεσημεριανές ώρες. Το κλίμα παίρνει στήριξη από την τελευταία συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αλλά επιβαρύνεται από τα στοιχεία για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Αρνητικά γύρισαν Ιταλία και Ισπανία μετά τη δημοσίευση ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται ελαφρώς 0,05%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,4%, στο Παρίσι ο CAC κινείται ανοδικά κατά 0,3%.

Σε ύφεση πέρασε η Ιταλία στα τέλη του 2018, μετά από μία χρονιά πολιτικής αναταραχής, υψηλότερου κόστους δανεισμού και δημοσιονομικών εντάσεων που επιβάρυναν την οικονομία.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% τους τρεις μήνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, μετά την πτώση κατά 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία. Η συρρίκνωση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη (0,1%) και προβλέπεται να ασκήσει επιπλέον πίεση στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Σε αρνητικό έδαφος γυρίζει Ιταλία και Ισπανία. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ υποχωρεί 0,5%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 0,4%. Σε θετικό έδαφος παραμένει στη Λισαβόνα ο PSI (+0,1%).

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης συνέχισε να έχει τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Το ΑΕΠ στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,2% σε ετήσια.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται σταθεροποιητικά (νωρίτερα ωστόσο άγγιξε το υψηλότερο σημείο από τις 4 Δεκεμβρίου).

Η συνεδρίαση της Fed

Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, όπως αναμένονταν, ενώ δήλωσε πως θα είναι «υπομονετική» ως προς την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. 

O επικεφαλής της Τράπεζας, μεταξύ άλλων ανέφερε πως η επόμενη αύξηση επιτοκίου θα εξαρτηθεί απόλυτα από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία. Ο Τζερόμ Πάουελ επισήμανε μάλιστα πως «το επιχείρημα υπέρ των αυξήσεων επιτοκίων έχει κάπως αποδυναμωθεί», ενώ σημείωσε πως ο πληθωρισμός θα αποτελέσει το «κλειδί» για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα οι επενδυτές παρακολουθούν τις συνομιλίες Ηνωμένων Πολιτειών-Κίνας για το εμπόριο. Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ενημέρωσε ότι θα ξεκινήσει να εργάζεται για την επόμενη σύνοδο με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, που αναμένεται να γίνει στην Ασία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, το Brexit συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο. Ένα μεγάλο «όχι» εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη βρετανίδα Πρωθυπουργό όσον αφορά το ενδεχόμενο νέας διαπραγμάτευσης της Συμφωνίας.

Εταιρικά νέα

Η Deutsche Bank αναμένει συγχώνευση με την ανταγωνίστρια Commerzbank μέχρι τα μέσα της χρονιάς, εάν οι προσπάθειες για αναδιάρθρωση της τράπεζας δεν πετύχουν τους στόχους, σημειώνει το Bloomberg. H μετοχή της υποχωρεί 3,2%, ενώ η μετοχή της Commerzbank σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 3,5%. 

Επικαλούμενο ανθρώπους με γνώση του θέματος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ένα τέτοιο ντιλ ίσως αποτελέσει τη μόνη επιλογή, εάν η επίδοση της τράπεζας δεν βελτιωθεί τους τρεις πρώτους μήνες του 2019.

Ανοδο στα κέρδη τετάρτου τριμήνου 2018 ανακοίνωσε ότι είχε η Royal Dutch Shell, λέγοντας ότι ωφελήθηκε από τις υψηλές τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και υγρού φυσικού αερίου.

Τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους αυξήθηκαν στα 5,59 δισ. δολάρια από 3,81 δισ. την προηγούμενη χρονιά. Τα συνολικά έσοδα για το τέταρτο τρίμηνο ενισχύθηκαν 19% και έφτασαν στα $104,6 δισ.

Τα συνολικά κέρδη για το 2018 κατέγραψαν αύξηση κατά 36%, φτάνοντας τα 21,4 δισ. δολάρια, που είναι και το υψηλότερο σημείο από το 2014.

Ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε το Facebook, καθώς τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν στα 6,88 δισ. δολάρια ή 2,38 δολ. ανά μετοχή έναντι 4,27 δισ. δολ. ή 1,44 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, τα έσοδα αυξήθηκαν στα 16,64 δισ. δολάρια από 12,97 δισ. πέρυσι. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή στα 2,18 δολ. και έσοδα στα 16,39 δισ. δολάρια.

Πτώση κατά 11% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Hennes & Mauritz (H&M) το τέταρτο τρίμηνο. Το αποτέλεσμα δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς η λιανική εταιρεία ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ συνέχισε να επενδύει στη διαδικτυακή επέκτασή της και σε νέα λογιστικά συστήματα.

H βρετανο-ολλανδική εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων Unilever ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων για το 2018 αυξήθηκαν 52%. Το αποτέλεσμα μπορεί να ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, η επιχείρηση ωστόσο προειδοποίησε για μία δύσκολη χρονιά.

Ευρωπαϊκά εμπορικά data

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 2,1% υποχώρησε ο τζίρος στο γερμανικό λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Σε μηνιαία βάση, έκανε «βουτιά» 4,3% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Τα καταστήματα τον Δεκέμβριο και του 2018 και του 2017 ήταν ανοιχτά 24 ημέρες.

Ο μέσος όρος πρόβλεψης αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters έκανε λόγο για πτώση 0,6% σε μηνιαία βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v