Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορική συμφωνία για ελάχιστο παγκόσμιο φόρο κλείνει στους G7

Αλλάζει μετά από ένα αιώνα η βάση του διεθνούς φορολογικού πλαισίου. Κοντά σε συμφωνία οι ΥΠΟΙΚ των πλουσιότερων κρατών για ένα ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% ή «τουλάχιστον 15%». Ποιες είναι οι εκκρεμότητες που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις.

Ιστορική συμφωνία για ελάχιστο παγκόσμιο φόρο κλείνει στους G7

Μια ανάσα από τη συμφωνία σε κοινή θέση όσον αφορά την φορολόγηση πολυεθνικών επιχειρήσεων βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών του G7 που συνεδριάζουν για δεύτερη ημέρα στο Λονδίνο.

Η συμφωνία έχει στόχο να βάλει τέλος σε τρεις δεκαετίες «ράλι προς τα κάτω» σε ότι αφορά την φορολόγηση των εταιρειών και θα εξασφαλίσει έξτρα έσοδα για τις χώρες που φορτώθηκαν χρέος μέσα στην πανδημία.

Οι υπουργοί Οικονομικών διαπραγματεύτηκαν τις λεπτομέρειες στο δείπνο που διοργάνωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak.

Εκπρόσωποι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις δηλώνουν ότι οι G7 θα συμφωνήσουν επί της αρχής στο να αλλάξουν τη βάση του διεθνούς φορολογικού πλαισίου για πρώτη φορά εδώ και ένα αιώνα. Το ιστορικό σχέδιο έχει σκοπό να αναγκάσει τις μεγάλες πολυεθνικές να πληρώσουν περισσότερους φόρους στις χώρες που δραστηριοποιούνται, όχι μόνο εκεί που έχουν την έδρα τους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δήλωσε στο BBC ότι είναι «απόλυτα πεπεισμένος» ότι οι υπουργοί θα καταλήξουν σε συμφωνία. «Θα έχουμε συμφωνία που πραγματικά θα αλλάξει τον κόσμο», δήλωσε.

Ο Γάλλος Bruno Le Maire υποστήριξε ότι οι υπουργοί είναι μια ανάσα από την ιστορική συμφωνία η οποία θα δείξει ότι οι G7 είναι ακόμα μια παγκόσμια δύναμη στον καθορισμό των κανόνων του παιχνιδιού.

Πηγή που μίλησε στους Financial Times είπε ότι περιμένει ένα «πολύ καλό ανακοινωθέν».

Τα κράτη διαπραγματεύονται για μια διεθνή συμφωνία στη φορολογία από το 2013. Στις συζητήσεις που γίνονταν στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ ευρωπαϊοι και ΗΠΑ διαφωνούσαν για την φορολόγηση των μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών τεχνολογίας. Οι προοπτικές για συμφωνία, όμως, αυξήθηκαν όταν ανέλαβε πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν καταθέτοντας νέες προτάσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσουν σε δήλωση με την οποία θα στηρίζουν την πρόταση Μπαίντεν τόσο για ένα παγκόσμιο σύστημα για τις μεγάλες εταιρείες, όσο και για ένα ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Στα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι το εάν θα είναι 15%, όπως προτείνουν οι ΗΠΑ ή «τουλάχιστον 15%».

Οι ΗΠΑ, λένε πηγές, διαπραγματεύονται σκληρά για το θέμα του εάν Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία θα αποσύρουν τον τεχνολογικό φόρο που έχουν επιβάλει μόλις κλείσει η συμφωνία. Θέλουν αυτό να γίνει άμεσα, ενώ Γαλλία και Βρετανία διαφωνούν υποστηρίζοντας ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα πληρώνουν λιγότερους φόρους μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία στο Κογκρέσο.

Υπάρχουν ακόμα «λεπτά» σημεία που εκκρεμούν, ως προς το ποιες εταιρείες θα είναι υπόχρεες και πόσα από τα κέρδη τους ανά τον κόσμο θα επηρεαστούν. Οι ΗΠΑ θέλουν τον ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή για να σταματήσουν οι μεγάλες πολυεθνικές τους να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες που τώρα έχουν ελάχιστη φορολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v