Ανακάμπτει από το ναδίρ η τουρκική λίρα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αντιστέκεται στις πιέσεις Ερντογάν για έκτακτη συνεδρίαση και νέα μείωση επιτοκίων. Βήματα ανάκαμψης για τη λίρα από το ιστορικό χαμηλό των προηγούμενων ημερών.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αντιστέκεται στις πιέσεις για διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης και συνεπακόλουθη μείωση των επιτοκίων. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως τα στοιχεία του πληθωρισμού βελτιώνονται «χάρη στην εφαρμογή προσεκτικής νομισματικής πολιτικής» και συμπληρώνει ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση για τις 24 Φεβρουαρίου.

Έτσι, η τουρκική λίρα ανακάμπτει κατά 0,45% στα 2,42 έναντι του δολαρίου από τα ιστορικά χαμηλά που άγγιξε τις προηγούμενες ημέρες.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες στο διοικητή της κεντρικής τράπεζας Erdem Basci  ζητώντας μείωση επιτοκίων ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Τα τελικά στοιχεία όμως, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 7,24% από 8,15% τον προηγούμενο μήνα, παρά τις αντίθετες προβλέψεις για πολύ μεγαλύτερη επιβράδυνση στο 6,8%. Επίσης, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 7,75%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v