Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά το ευρώ με το επίκεντρο στην ομιλία Ντράγκι

Υποχωρεί ο δείκτης δολαρίου και διαμορφώνεται στα 94,52. Ανοδικά η στερλίνα, στο 1,3089. Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ. Συνεχίζεται η ευρεία επέκταση της ευρωζώνης και η σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού, τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ενισχύεται το ευρώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Με κέρδη 0,47% αλλάζει χέρια στο 1,1681 δολάριο.

Θα μειώσουμε τον μηνιαίο ρυθμό των αγορών στοιχείων ενεργητικού στα 15 δισ. ευρώ ως το τέλος του Δεκεμβρίου, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Ο ίδιος επισήμανε πως η ΕΚΤ αναμένει πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, εφόσον το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες.

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας ότι συνεχίζεται η ευρεία επέκταση της ευρωζώνης και η σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού.

Τόνισε επίσης πως η ΕΚΤ συνεχίζει να αναμένει ότι θα συνεχιστεί η σύγκλιση του πληθωρισμού προς το στόχο και θα διατηρηθεί εκεί ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Νωρίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Ο δείκτης δολαρίου έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων υποχωρεί 0,3% στα 94,52.

Η στερλίνα, με άνοδο κατά 0,3%, τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,3089.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v