Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναρριχήθηκε σε υψηλό διετίας το δολάριο

Ενα κύμα αποστροφής κινδύνου σάρωσε τις παγκόσμιες αγορές, ενισχύοντας την απήχηση του ως ασφαλές καταφύγιο. Βραχυπρόθεσμα τα κέρδη για το ευρώ. Πίεση για το γιουάν.

Αναρριχήθηκε σε υψηλό διετίας το δολάριο

Το δολάριο ΗΠΑ σκαρφάλωσε σε υψηλό δύο ετών σήμερα καθώς ένα κύμα αποστροφής κινδύνου σάρωσε τις παγκόσμιες αγορές, ενισχύοντας την απήχηση του ως ασφαλές καταφύγιο.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μπαίνει στον τρίτο μήνα και το lockdown 25 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Σαγκάη να συνεχίζεται για δεύτερο μήνα, το επενδυτικό κλίμα είναι εύθραυστο.

Εναντι ενός καλαθιού νομισμάτων το δολάριο κέρδισε 0,6%στα 101,62, ένα επίπεδο που δοκίμασε τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2020.

«Η εβδομάδα ξεκινά με σταθερά αρνητικό τόνο στις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες προεξοφλούν έναν συνδυασμό παραγόντων ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της ING σε σημείωμα:

  • πολλές κεντρικές τράπεζες επιταχύνουν τα σχέδιά τους για σύσφιξη,
  • Ρωσία και Ουκρανία απομακρύνονται περαιτέρω από μια διπλωματική λύση,
  • η κρίση Covid στην Κίνα οδηγεί σε επαναξιολόγηση των προσδοκιών για την ανάπτυξη στην περιοχή.

Τα οριακά κέρδη του ευρώ μετά την είδηση της άνετης εκλογικής νίκης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επί της ακροδεξιάς αντιπάλου Μαρίν Λεπέν διαλύθηκαν γρήγορα, με το ενιαίο νόμισμα να υποχωρεί 0,8% στα 1,0729 δολάρια.

Τα νομίσματα χωρών που παράγουν εμπορεύματα πιέστηκαν επίσης, όπως για παράδειγμα το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας.

Το κινεζικό γουάν υποχώρησε σε χαμηλό ενός έτους, επεκτείνοντας τις απώλειες αφού σημείωσε τη χειρότερη εβδομάδα από το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v