Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγγίζει το 1 προς 1 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Η τελευταία φορά που ήταν τόσο χαμηλά το ευρωπαϊκό νόμισμα ήταν το 2002. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index εκτινάχθηκε έως και 1%.

Αγγίζει το 1 προς 1 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Το ευρωπαϊκό νόμισμα πλησίασε ακόμα πιο κοντά στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ σήμερα, καθώς οι ανησυχίες για την ενέργεια και ο κίνδυνος ύφεσης επηρέασαν τις προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ, ενώ η αποστροφή κινδύνου τροφοδότησε ένα ευρύ ράλι του δολαρίου.

Το ευρώ υποχώρησε έως και 1,3% στα 1,0057 δολάρια, επισκιάζοντας το χαμηλό του από την περασμένη εβδομάδα. Η τελευταία φορά που ήταν τόσο χαμηλά ήταν το 2002. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index εκτινάχθηκε έως και 1%.

Η πτωτική πορεία του νομίσματος ήταν γρήγορη και βάναυση, δεδομένου ότι βρίσκονταν γύρω στα 1,15 δολάρια τον Φεβρουάριο. Μια σειρά από ολοένα και μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν στηρίξει το δολάριο, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε τις προοπτικές στη Γηραιά Ηπειρο.

Οι αναλυτές στη Citi συμφωνούν, πάντως, με τους συναδέλφους τους στη Morgan Stanley σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο του ισχυρού δολαρίου στα κέρδη των 500 εισηγμένων στον δείκτη S&P στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ειδικά επειδή οι εταιρείες στις ΗΠΑ πραγματοποιούν περίπου το 30% των πωλήσεων στο εξωτερικό.

"Ο ρυθμός μεταβολής του δολαρίου παρουσιάζει ισχυρή αρνητική συσχέτιση με την πάροδο του χρόνου έναντι των αναθεωρήσεων στα κέρδη του S&P 500".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v