Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πιο χαμηλό από τον περσινό Απρίλη το ρούβλι

Η πώληση δυτικών περιουσιακών στοιχείων σε εγχώριους επενδυτές, η οποία τροφοδότησε τη ζήτηση για δολάρια, είναι βασικός παράγοντας της πτώσης. Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου τον Μάρτιο μείωσαν επίσης τα έσοδα από τις εξαγωγές.

Στο πιο χαμηλό από τον περσινό Απρίλη το ρούβλι

Τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση ενός έτους υπέστη το ρούβλι σήμερα Παρασκευή, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου και του ευρώ από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, εν μέσω κρίσης συναλλάγματος στη Μόσχα και της πώλησης δυτικών δραστηριοτήτων στη Ρωσία.

Το ρούβλι έπεσε στα 113 ανά δολάριο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αν και η ρωσική κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών σταθεροποίησαν το νόμισμα στα 50 ανά δολάριο τον Ιούλιο.

Αλλά από τότε που η Δύση επέβαλε πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα τέλη του περασμένου έτους, το ρούβλι έχει αποδυναμωθεί από περίπου 60 ανά δολάριο σε πάνω από 80 αυτή την εβδομάδα.

Σήμερα Παρασκευή, το ρούβλι υποχώρησε περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου, στο ενδοημερήσιο χαμηλό των 83,50 και πάνω από 2% έναντι του ευρώ, στο ενδοημερήσιο χαμηλό των 91,32 ανά ευρώ.

Οι traders δήλωσαν ότι το ρωσικό νόμισμα υφίσταται πίεση από ένα κοκτέιλ προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης δυτικών περιουσιακών στοιχείων σε εγχώριους επενδυτές, η οποία τροφοδότησε τη ζήτηση για δολάρια, ενώ οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου τον Μάρτιο μείωσαν τα έσοδα από τις εξαγωγές.

Η αναφερόμενη μεταφορά 1,21 δισ. δολαρίων στη Shell για το μερίδιό της στο έργο φυσικού αερίου της Άπω Ανατολής Sakhalin-2 αναφέρθηκε από τους traders ως σημαντικός παράγοντας, καθώς το ημερήσιο εμπόριο στο ζεύγος ρούβλι-δολαρίο είναι μόνο 1 δισ. δολάρια την ημέρα, μειωμένο από πάνω από 3 δισ. δολάρια την ημέρα πριν από τον πόλεμο.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v